Хореографът Румен Иванов е номиниран за наградата „Никола Икономов”

На редовните заседания на Постоянните комисии към Общинския съвет на 15 май и на сесията на 23 май ще бъде обсъждано само едно предложение за традиционните награди в областта на културата – наградата на името на Никола Икономов, която се връчва два пъти годишно, е за хореографа Румен Иванов за обществената и професионалната му дейност, свързани с културния живот на Разград, запазване на българските традиции и предаването им на младото поколение.

Румен Иванов е работил 30 години като артист балетист в Капанския ансамбъл, от 6 години е хореограф на ДТШ „Хорце“ към ЦРД, която включва и съставите „Булгарика“ и „Елбетица“, основател е и на Танцово студио „Калина Рада“, организира общоградски чествания на традиционни български празници като Лазаровден, Цветница, Сирни Заговезни.

На свое заседаниеднес специална комисия друга номинация за награда в областта на културата – „Златен пегас“ и установи, че тя не отговаря на изискванията на Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград, съобщиха от пресслужбата на местната управа.

В състава на тази комисия съгласно Правилника, приет от Общинския съвет, участват членовете на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности, представители на отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ и отдел „Образование и спорт“ в Община Разград и председатели на местни представителства на творчески съюзи. В началото на заседанието бе установено, че официални представители на творчески съюзи не присъстват, позиция като членове на Инициативния комитет за удостояване на Дачо Господинов Дацков изразиха писателите Иван Димитров, Пламен Панчев и Димитър Петров.

Реклама:

На заседанието бе установено, че писменото предложение за номинирането на Дачо Дацков не отговаря на ал. 3 от чл. 12 на Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград: „Аргументирано предложение за награждаване на творци и творчески колективи за конкретни постижения, реализирани през изтеклата календарна година,  могат да правят творчески съюзи, сдружения, организации и граждани до Общински съвет  Разград чрез кмета на общината“. В предложението на Инициативния комитет не е посочено конкретно постижение през предходната година – коментираха участниците в комисията.

С пълно мнозинство от присъстващите – 6 от 6 възможни гласа – бе гласувано решение, че предложението бе отхвърлено.  Но, отчитайки активната обществена и творческа дейност на Дачо Дацков, общинските съветници, които участваха в заседанието, дадоха препоръка на членовете на Инициативния комитет в законовите срокове да внесат аргументирано предложение за удостояването на Дачо Дацков с друга от наградите в областта на културата, които Община Разград връчва – на името на Никола Икономов, която се връчва и в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември.

/e-Razgrad/

Hits: 79

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.