Хакнаха имейлите на почти 1 млрд. души

Имейл адреси на почти милиард души са хакнати в едно от най-големите похищения на данни досега – хакерите могат да получат достъп до името, датата на раждане и дори до мястото на живеене.

Почти един милиард лични данни са били хакнати онлайн от нереална маркетингова компания, която оттогава е изчезнала без следа, съобщава Дейли Мейл.

Имейл адреси на 982 милиона души влизат в списъка на това, което разследващите наричат „един от най-големите и най-обширни пробиви в база данни на електронни пощи”.

Хакнати са лични данни, включително имена, пол, дата на раждане, работодател, данни за акаунти в социални мрежи и дори домашни адреси.

Органите по сигурността са разкрили пробива в онлайн базата данни, създадена от Verifications.io, която не е имала защита на поверителната информация. Компанията е предлагала услуга за валидиране на електронната поща, която позволява на други маркетингови фирми да проверят дали списъците с имейл адреси, които са събрани, са реални.

Verifications.io е закрила уебсайта си след разкриването на пробива и са отказали коментар за ситуацията.

Не е ясно дали данните са предоставени на други, но хакерите често бързат да ударят, когато се появят пробиви.

Пароли и данни за платежни карти също не са пропуснати, а други неща в списъка на хакнатите данни включват имена на компании, годишни приходи, фирмени уебсайтове и дори лични адреси.

Експертът по киберсигурността Боб Дяченко коментира: „След проверката бях шокиран от огромния брой имейли, които бяха публично достъпни за всеки, който има интернет връзка”.

Cross.bg

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.