Фестивалът на Театъра в движение – епизод пети в Разград

За пета поредна година Националният фестивал на Театъра в движение събира в Разград талантливи, мотивирани и вдъхновени хора, споделящи любовта си към театъра и танца.

Организатори и домакин на фестивала /26 и 27 юни/, са танцьорите и артистите от Театрално-танцова формация „Пулс“ към Сдружението с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на деца таланти – Вега“ с художествен ръководител Катя Лапатова.

В тазгодишното издание на фестивала се очакват 160 участници от Разград, Пловдив, Шумен, Попово, Исперих, Варна, Благоевград и Македония.Съвсем новият, току що завършен спектакъл на ТТФ „Пулс” „Заедно, без колебание!”, също е включен във фестивалната  програма.

Откриването на феста ще бъде на 26.06. от 18.00 ч. в салона на читалище „Развитие” със спектакъла– монодрама „Леля Бирора” на водещата актриса от Театро С-ардза от Сардиния  – Мария Паола Десси В рамките на фестивала ще се проведат и четири майсторски класа с водещи специалисти от различни жанрове на изкуството. Повече за карнавалните техники младите хора ще научат от проф. д-р и. н. Романо Фоддай от Италия, директор и създател на Театро С ардза. Актрисата Мария Паола Десси ще проведе майсторски клас „„Техника на маската“. Проф. Карлос Сегара – испански актьор, режисьор и педагог ще бъде преподавател по пантомима и двигателни техники, а доц. д-р Маро Галани – преподавател по съвременни танци, танцова импровизация и танцов синтез в Университета на Патра, Гърция ще представи танцов синтез. Включилите се в обученията ще получат сертификати.

Фестивалът е отворен за всички, няма възрастови или ограничения по категории и е с лек конкурсен характер, каза Катя Лапатова. Целта на журито е да открие най – хубавите страни на всеки участник и да ги награди, както и да помага, напътства, да дава съвети и препоръки. Председател на журито ще бъде проф. Д-р Александър Илиев – актьор, мим, режисьор, антрополог, педагог и учен, участвал е в научно и фестивално журиране и преподаване в майсторски класове в повече от 50 реномирани университета и академии на петте континента.

Според Лапатова театърът на движението обединява почти всички форми на изкуството, а начинът му на представяне позволява всеки да се включи в творческия процес на създаването – той отключва сетивата на изпълнителите и ги учи свободно да изразяват себе си.

/e-Razgrad/

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.