Фалирали са около 15% от спрените заради кризата бизнеси, обяви Караниколов

Около 15 % от спрелите работа заради кризата с коронавируса бизнеси са фалирали. Останалите вече са започнали отново да работят.

Това обяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни, че мярката за подпомагане 60/40 е в основата да не се стигне и до по-голям брой фалирали фирми.

Министърът коментира и темата със създаването на държавна компания, която ще управлява държавните резерви с горива и ще продава горива на дребно. През седмицата правителството одобри законопроекта, като предстои обсъждането му и след това гласуването му в Народното събрание.

“Основната идея е държавното предприятие да получи от резерва два обекта – данъчни складове, както и да изградим още един такъв склад. Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени на горивата”, каза Караниколов.

На въпрос дали някой от играчите в петролния бранш трябва да се притеснява, че бизнесът му може да бъде одържавен, както стана с лотарийните игри, икономическият министър подчерта, че само тези, които “досега не са били лоялни и не са спазвали добрите практики” могат да изпитват подобни притеснения. Той обаче не уточни дали наистина правителството обмисля подобен ход.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.