Успешно приключи българската антарктическа мисия

Научноизследователският кораб “Св. св. Кирил и Методий” отплава към България от Южните Шетландски острови на Антарктида.

“Благодаря на целия екипаж за всеотдайната работа! Прибираме се вкъщи!”, заяви по радиоуредбата командирът на кораба капитан Николай Данаилов при неговото отплаване.

Можем да се похвалим с една успешно завършена втора полярна мисия на нашия военно-изследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”, обяви проф. Христо Пимпирев, цитиран от БТА. По думите му сред най-големите постижения е почти завършената научна лаборатория, за която са пренесени 80 тона материали. Завършени са и 12-те научни проекта, които се изпълняват по Националната програма за полярни изследвания. Христо Пимпирев отчете и че учените са работили в доста тежки условия – неблагоприятно море и ледова обстановка.

Подпомогнахме и много чуждестранни експедиции, допълни проф. Пимпирев. На нашата база и в момента работи един турски учен. Работиха португалски учени, един учен от Великобритания, наши учени работиха в турска експедиция. Научно-изследователският ни кораб помогна изключително на испанската полярна програма, освен с превозването на материал за техните бази „Хуан Карлос Първи“ и „Дисепшън“, помогна и с откриването на полуостров Байес на полеви лагер, в който освен 10 испанци работят и двама български палеонтолози.

Имахме много изненади, които ще отличат тази експедиция от останалите – например оказването на помощ в беда на една ветроходна яхта на излизане в пролива Бигъл, намирането на останките на разбил се аржентински самолет преди 48 години на Бърнард пойнт от наша полева група, които сега ще бъдат предадени на чилийските военноморски сили. Имаме изключителна благодарност от близките на загиналите 14 аржентинци. С кораба се включихме изключително успешно в цялата международна програма за изучаване на континента.

dnes.bg

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.