Украйна планира да произвежда собствено ядрено гориво в замяна на руското

Украйна очаква до три години да започне собствено производство на ядрено гориво за атомни електроцентрали, за да замени руското гориво, включително на европейския пазар. Това заяви пресслужбата на украинското министерство на енергетиката.

“Съгласно плана „Енергоатом“ (украинска компания, която управлява националните атомни електроцентрали) планира да създаде собствена линия за производство на ядрено гориво до три години”, се казва в изявление на уебсайта на министерството.

Според министерството лицензирането се планира да приключи тази година, а промишленото производство на облицовки и глави (елементи на горивните касети) се очаква да започне през 2024 г. Те ще се използват за производство на ядрено гориво за нуждите на „Енергоатом“ в завода на „Уестингхаус“ във Вестерос, Швеция.

Според украинския министър на енергетиката Херман Галушченко Украйна очаква да се превърне в доставчик на ядрено гориво за европейските страни, в които работят атомни електроцентрали с реактори тип ВВЕР-440, за които руското гориво е несравнимо.

Всички украински ядрени енергоблокове са проектирани да използват горивни касети, произведени от руската компания ТВЕЛ. В края на 2018 г. „Енергоатом“ и ТВЕЛ удължиха договора за доставка на руско гориво до 2025 г. „Росатом“ отбеляза, че ТВЕЛ ще продължи да осигурява на украинските атомни електроцентрали модерно и икономически ефективно гориво съгласно съществуващия договор. През март 2022 г. „Енергоатом“ заяви, че Украйна напълно ще се откаже от закупуването на руско гориво за своите атомни електроцентрали и възнамерява да го замени с касети на „Уестингхаус“. В края на февруари 2023 г. „Енергоатом“ заяви, че от следващата година всички блокове на украинските атомни електроцентрали ще работят с гориво на „Уестингхаус“.

След държавния преврат в Украйна през 2014 г. новите власти обявиха плановете си за постепенно спиране на руското и преминаване към американско гориво.

Dariknews.bg

Hits: 112

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.