Тържество в Побит камък за  146-та годишнина от Освобождението на селото

С тържество жителите нва Побит камък отбелязаха 146-тата годишнина от Освобождението на селото, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Церемонията бе на площада пред паметник на загиналите във войните в селото. Кметът на Побит ктамък Валентина Василева припомни историческите събития от преди близо век и половина. Датата на Освобождението на Побит камък се чества от 1905 г. по инициатива на местните учители Иван Георгиев и Сейко Георгиев, а от 1927 г. се свързва с почитане паметта и на загиналите във войните, чете се и заупокойна молитва парастас. Тази традиция бе спазена и сега, в залата на читалището отец Васил отслужи литургия, а имената на всичките над 80 загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни бяха прочетени от самодейци от читалище „Самообразование”.

Пред паметника кметът на община разград Добрин Добрев поздрави местните хора с годишнината. Увери, че за него е удоволствие на посещава населеното място, в което се съхраняват българските традиции и културата. Пожела още дълги години „да се събираме заедно да отбелязваме велики годишнини”.

Пред монумента в центъра на селото прозвуча любимо за всички стихотворение на Георги Джагаров – „България”(Земя като една човешка длан) в изпълнение на Гергана Георгиева.

В знак на почит към паметта на загиналите безсмъртни и велики герои присъстващите на площада сведоха глави в минута мълчание. Тържеството завърши със заря над паметника. Преди това официалните гости на събитието поднесоха венци и цветя.

/e-Razgrad/

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.