Три дни Разград е столица на киселото мляко и народните занаяти

Зам.-кметът и изпълняващ функциите на кмет на Община Разград Добрин Добрев откри 19-то издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти.

Както традицията повелява, за да върви на събитието по мляко, Добрин Добрев плисна менче с прясно мляко на площад „Независимост”. Преди това той заяви, че въпреки трудните времена на световна пандемия, в които Панаирът се организира, ръководството на Община Разград е решило арт събитието да се проведе, тъй като жителите и гостите на града очакват и заслужават да станат частица от перлата в културния календар на града. Добрев си пожела през следващата година, на 20-то издание на Панаира, участниците в събитието да не са само от Балканския полуостров, както е сега, а от всички континенти, както преди.

Сред официалните лица на откриването на Панаира бе водачът на делегацията от румънския град-побратим на Разград Кълъраш – кметът на града Мариус Григоре Дулче. В приветствието си към участниците в Панаира той благодари за възможността да стане част от традицията, поздрави организаторите на събитието и пожела на разградчани да се гордеят с това, което имат.

Сред официалните лица бяха и заместник областният управител Драгомир Златев, който връчи на организаторите поздравителен адрес от Областния управител Иван Борисов, председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Руска Вътева. Поздравителен адрес имаше и от председателя на ЦИОФФ-България Емил Павлов.

Реклама:


Част от официалната церемония бе изпълнение на Капанския ансамбъл, тя завърши с право хоро на площада. Той се препълни за второто събитие от Панаира – избора на Кралица на панаира. 10 красиви танцьорки от съставите, които участват във вечерните концерти на културното събитие участваха в конкурса за красота.

Трите момичета непосредствено след Градския мажоретен състави и Градския духов оркестър към ЦРД-Разград поведоха по централните улици на Разград дефилето на танцовите състави, участващи във вечерния концерт на площад „Момина чешма”.

От сцената Кралицата и нейните подгласнички  поздравиха разградската публика, изпълнила площада, на български език. Приветствие към присъстващите отправи и зам.-кметът Добрин Добрев, който пожела цветни емоции и добро настроение на зрителите, да се насладят на творческите умения на изпълнителите от вечерните концерти, както и на творенията на майсторите, които участват в изложението в централната част на града.

Вечерният концерт бе открит от малките танцьори от ДТА ”Лудогорче”. На сцената излязоха и: Професионалният артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Турция, а финала на първата вечер със свои изпълнения постави Капанския ансамбъл.

Със съдействието на Национална телевизия „КИС 13“ вечерните концерти и от трите вечери на Панаира се излъчват в реално време в интернет сайтовете на телевизията и на Община Разград: https://kiss13.net/ и www.razgrad.bg.

Със занимания за децата започва вторият ден от 19-то издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и занаяти – 23 юли. „Игрите на баба и дядо“ в Етнографския музей ще бъдат представени от обучителя Снежана Желязкова. Децата ще бъдат разделени на две групи, първата ще се обучава между 9-30 и 10.30 ч. и между 11.00 и 12.00 ч.

Игрови елемент има и в следващото събитие от програмата на Панаира. В 17.30 ч. на площад „Независимост“ стартира забавната щафета „Да правим таратор, а не терор“. В нея участват четиричленни отбори от танцовите състави, включени във вечерните концерти.  В първия етап от състезанието, тичешком, всеки от участниците извършва доставка на продуктите за традиционната българска студена супа – един дои мляко от бутафорна крава, втори пренася кисело мляко, трети се връща в кухнята на открито с копър, чесън, сол и олио, четвърти – с минерална вода и кубчета лед, след това всички заедно приготвят таратор, а жури оценява качеството на готовия продукт.

В 19.30 ч. от площад „Независимост“ към площад „Момина чешма“ започва дефилето на художествените колективи, които участват във вечерния концерт. Дефилето ще водят Кралицата на Панаира на киселото мляко и нейните подгласнички, след тях ще дефилират: Градския мажоретен състав и Младежкия духов оркестър при ЦРД – Разград; ДТС “Капанче“ към читалище “Напредък“ – Разград; Професионалният артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул; Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас. Вечерният концерт започва в 20.30 ч.

И днес и в събота, може да се посети изложението на 70 майстори на художествени занаяти от цялата страна. Шатри имат и фирми-производители на мляко и млечни продукти, както и производители на мляко и типични капански ястия от населени места в община Разград: от Ансамбъла за изворен фолклор „Капанска китка“ при читалище “Пробуда“ – Гецово, читалище “Съгласие“ – Осенец, читалище “Просвета“ – Топчии, читалище “Самообразование “ – Побит камък, читалище “Пробуда“ – Раковски и от Дряновец.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *