Тауър бридж навърши 125 години

Тауър бридж отбелязва 125-та си годишнина. Мостът над Темза е тържествено открит на 30 юни 1894 г. от уелския принц, който по-късно става крал Едуард VII и неговата съпруга Александра.

“Бих нарекъл Тауър бридж, вероятно една от най-разпознаваемите сгради в света”, заяви директорът на моста Крис Еърли. През 2018 г. Тауър бридж е посетен от рекорден брой хора – 865 хил. Това са хора, които са закупили билет за пешеходни галерии, разположени на височина от 43,5 м. Невъзможно е да се изчисли колко от почти 37,4 милиона туристи, които са посетили Лондон през 2018 г. са направили селфи на фона на моста.

“Този мост е една от основните визитни картички на Лондон, ако не и на цялата Великобритания, но не трябва да забравяме, че първоначално това беше огромна парна машина, построена с много практични цели дори във Викторианската епоха”, каза мениджърът за развитие на Тауър бридж – Дирк Бенет. Могат да се видят парни механизми с капацитет от 360 конски сили, които повдигат двете люлеещи се крила на моста за преминаване на кораби до 1972 г., когато са заменени с електрическо задвижване. Парните двигатели са разположени в музея на южната страна на моста.

Cross.bg

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.