Тайфун с ветрове от над 250 км/ч ще удари Филипините до часове

139 преглеждания

Докато почти всички новини, свързани със сезона на ураганите, са за приближаващия източното крайбрежие на САЩ ураган „Флорънс“, в Азия се е образувал тайфун,който до часове ще удари Филипините. Очаква се супертайфунът „Мангхут“ да премине през няколко страни, като може да се наложи евакуацията на до 43 млн. души.
Природното явление отговаря на всички показатели за ураган от пета степен, уточняват от филипинските власти. Тропическите бури, каквато е „Мангхут“ са със затворена зона на ниско атмосферно налягане в центъра на вихъра и огромна сила на ветровете. При този тайфун те се очаква да достигат до 270 км/ч.
Във Филипините не е преминавала толкова силна буря от 2013 г., когато „Хайян“ отне живота на над 10 хил. души. Около 4 млн. пък са живеещите в районите, които първи ще бъдат ударени от тайфуна.
„Мангхут“ ще навлезе във Филипините тази нощ, след което ще се насочи към южната част на Китай, Виетнам и Лаос, като се очаква да достигне там в началото на следващата седмица.
За разлика от „Флорънс“, който се характеризира с обилни количества от дъжд, супертайфунът в Азия ще нанесе щети основно чрез силните си ветрове.
Заради по-слабо развитие райони, през които ще мине, „Мангхут“ най-вероятно ще нанесе много повече материални щети от „Флорънс“, прогнозира „Си Ен Ен“.
До момента са евакуирани около 10 хил. души във Филипините и над 12 хил. в Китай, където се готвят за още по-голяма евакуация, ако това се наложи.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *