Тази седмица ще е пикът на грипа, обяви директорът на центъра по заразни болести

Тази седмица грипът, заради който в почти всички области на страната беше обявена епидемия, а хиляди училища затвориха врати, ще достигне своя пик.

Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. Той уточни, че в някои медии се изнася грешна информация, че заболеваемостта намалява.

“Предпоследната седмица имаме 222 на 10 хил. души, които са болни от грип. Последната седмица те са 240 на 10 хил. Пикът е тази седмица. До 2 седмици случаите ще започнат да намаляват”, уточни Кантарджиев.

По думите му превантивните мерки с обявяването на грипна ваканция в редица училища, без да има толкова много болни деца, са помогнали. В началото на заразата основаната група болни са били между 5 и 14 години. В последната седмица най-много са болните при най-малките деца.

Директорът на центъра по зарази каза още, че обявения за световна здравна заплаха коронавирус може да зарази човек до 14 дни след контакт с него. Обикновено още на четвъртия или петия ден той се развива, или поне така било при 90% от заболелите.

“Вирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт, хигиенни кърпички, хлорни препарати”, добави Кантарджиев, като обясни още, че пратки от Китай не могат да пренасят вируса, тъй като той умира на повърхността за около 48 часа.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.