С хоро и заря изпратихме Панаира на киселото мляко

Пищна заря озари небето над Разград, докато представители на 6 балкански държави се бяха хванали на право хоро на финала на 19-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти в Разград.

В третия панаирен ден пристигнаха още два чуждестранни състави за участие във вечерния концерт.

Представителите на Албанския национален ансамбъл на традиционни танци и песни в Република Северна Македония се срещнаха със зам.-кмета и изпълняващ функциите кмет на Община Разград Добрин Добрев, който им представи Разград, разказа за историята на гецовското кисело мляко и за традициите на Панаира. Гостите споделиха част от своите традиции, елементи от традиционно облекло за тяхната общност бе и подаръкът, който ръководителят на състава Амир Мамути направи на Дорин Добрев. Всеки от танцьорите и музикантите получи по гърненце с кисело мляко и рекламни материали. Кисело мляко получиха и пристигналите по-късно участници във Фолклорен ансамбъл „Тена” от хърватския град Джаково.

Част от вечерната програма в последния ден от Панаира бе откритата сцена „Танцувай с нас”. В продължение на близо два часа разградските клубове по танци представяха демонстрации на български народни хора. Пред Общинския културен център се събраха много зрители, голяма част от тях станаха и участници в откритата сцена, тъй като всеки от клубовете бе подготвил и обучение за по едно хоро. В откритата сцена, водена от Румен Иванов, участваха: Танцово студио „Калина Рада” с хореографи Жулиета Иванова и Румен Иванов, Клуб по танци „Капанци” с ръководител Павлин Занев, Клуб за български народни хора при читалище ”Напредък” с ръководител Илонка Занкова, Клуб по танци „Капанска магия” с ръководители Неделчо Райчев и Милен Станчев и Танцов клуб „Абритус” с ръководители Кънчо Върбанов, Емилия Русева и Кремена Иванова. Откритата сцена се проведе със специалното участие на Ансамбъла за изворен фолклор „Капанска китка” към читалище ”Просвета” с художествен ръководител Веселина Русева, Ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци” към същото читалище в Гецово с художествен ръководител Веселина Димова, които представиха свои възстановки на капански обичаи и традиции. Много аплодисменти събраха и децата от третия състав със специално участие: Гайдарски състав при читалище ”Напредък” с ръководител Пламен Панев.

Всички състави, участвали в откритата сцена, се включиха и в дефилето по централните улици на Разград от площад „Независимост” до площад „Момина чешма”.

Както и предишните вечери, и на третата концертът на площад „Момина чешма” бе открит от детски състав от Разград. Уменията си тази вечер показаха децата от ”Хорце” и ТА ”Булгарика”, и двете формации за различни възрастови групи са към ЦРД-Разград и се  ръководят от Румен Иванов и Жулиета Иванова

В концертната програма участваха и вече познатите от предишните две вечери: Професионален артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбъл за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; Ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, както и Фолклорен ансамбъл „Тена” от хърватския град Джаково и Албански национален ансамбъл на традиционни танци и песни в Република Северна Македония. С изненада за домакините завърши последният излязъл на сцената чуждестранен състав – хърватският ансамбъл изпълни на чист български език „Хубава си, моя горо”, с което силно впечатли разградската публика.

Последният танц на сцената обаче бе на разградска формация. Момичетата от Градския мажоретен състав при ЦРД с ръководител Емилия Борисова танцуваха със светлинни пойове на сцената и с огнени – на площада.

Зам.-кметът Добрин Добрев връчи дипломи на всички състави, участвали в трите дни във вечерните концерти и в откритата сцена, след което закри панаира с благодарности – към всички талантливи танцьори, музиканти и певци, които бяха част от вечерните концерти, към занаятчиите, които предпочетоха Разград, за да представят направеното от техните златни ръце. Добрев отправи благодарност и към публиката, напълнила площад „Момина чешма”, за това, че оценяваше по достойнство с аплодисменти изпълненията на гостуващите и домакинските състави. Благодарност получиха и служителите в Община Разград, ангажирани с дейностите по организирането и провеждането на Панаира, както  и доброволците. „Всички заедно направихме така, че Разград се превърна в столица на мултикултурното наследство на Балканите“, заяви още зам.-кметът.

Последни ”довиждане” на Фестивала казаха трите най-красиви момичета на събитието – Кралицата на Панаира Аня Митрович и нейните подгласнички Роата Уана и Теодора Цонева.

След което всички участници и голяма част от публиката се хванаха на многокато хоро на сцената и още по-голямо на площада, едно до друго бяха и шестте знамена на балканските държави.

Още докато се вихреше хорото, започна пищната заря над Разград, с която по традиция завършва тридневната фиеста.

/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “С хоро и заря изпратихме Панаира на киселото мляко”

  1. Тоя, зам-кмет се разби, навсякъде е където има софра и журналисти!!! Разград няма ли си Кмет???
    Да ни гледат разбитите улици гостите! Да каже колко струва зарята??? Да дадат отчет за изхарчените пари!!!
    Колко струва този фестивал???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.