Съдия Рая Йончева се пенсионира

ТЯ ОТДАДЕ ПОВЕЧЕ ОТ 36 ГОДИНИ НА ПРАВОТО

С Решение на Съдийската колегия на ВСС , считано от 1 септември, съдия Рая Йончева е освободена от длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Разград поради навършване на 65-годишна възраст. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Съдия Йончева отдава над 36 години на правото и съдийската професия. Тя е с най-високия ранг в съдебната система – „съдия във ВКС и ВАС“.

Завършва „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа в съдебната система като стажант-съдия и младши съдия в Окръжен съд – Разград. От 1989 г. до 1993 г. работи като съдия в Районен съд – Разград, а от 1.07.1993 г. до 31.08.2022 г. е съдия в Окръжния съд. В продължение на няколко години е зам.-председател на съда.

През дългата си професионална кариера разглежда граждански, търговски и наказателни дела. Водена от желанието да работи за повишаване на правната култура на младите хора се включва като лектор в Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Участва активно и в ежегодната информационна кампания „Ден на отворени врати“.

През годините съдия Йончева изгради авторитет на професионалист, спечели уважението на колеги и служители, на страните по делата и техните процесуални представители.

/e-Razgrad/

Hits: 14

One Reply to “Съдия Рая Йончева се пенсионира”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.