Стотици пътници се евакуират от круизен кораб, аварирал в буря край Норвегия

Спасителни хеликоптери евакуират един по един стотици пътници и екипаж от борда на аварирал в буря край Норвегия круизен кораб. Viking Sky е претърпял авария на двигателите днес край западните брегове на страната и е изпратил призив за помощ, защото вълните го тласкат към сушата.

След като започна евакуацията екипажът успя да рестартира единия от двата двигателя и в момента корабът е на котва на около 2 км от брега.

Но два спасителни кораба бяха принудени да се върнат, защото вълнението не позволява да доближат безопасно круизния лайнер. Затова работят само хеликоптерите, които пренасят хората от палубата до село край град Мьолде.

Привечер бяха пренесени едва стотина души и според говорителя на спасителните служби ще е нужно доста време, ако трябва всички да напуснат кораба.

Вълните достигат 6-8 метра височина, а вятърът духа с 24 метра в секунда, сочат данни на норвежката метеослужба. Бурята ще продължи поне до полунощ местно време. Мястото е известно със суровото си време, а плитките води са осеяни с рифове, припомня “Ройтерс”.

Viking Sky е построен през 2017 г. и принадлежи на Viking Ocean Cruises, една от компаниите на норвежкия милиардер Торстен Хаген. Според интернет сайта на кораба капацитетът му е 930 пътници.

В операцията участват 4 хеликоптера, мобилизирани са всички спасителни и помощни екипи в района, както и 60 доброволци от Червения кръст.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.