Стотици задържани на протеста в Берлин срещу Covid законите и ограниченията

Полицията в Берлин e задържала вчера 365 души във връзка с протестите, насочени срещу Covid ограниченията, както и срещу законодателните промени, гласувани вчера, които дават на правителството правна възможност да налага социално дистанциране, носене на маски и за затваряне на бизнеси по време на пандемия.

Ранени са 10 служители на полицията, предаде ДПА, цитирана от БТА. Сред тях е полицайка, която била ритната по главата, когато свалила шлема си, съобщи полицейски говорител. Друга полицайка е със счупена китка. Има и униформен с изкълчено рамо.

Около 2400 полицаи са били разположени в района на демонстрациите, в които са участвали към 7000 души, повечето без предпазни маски. Те са били по улиците около сградата на парламента, Бранденбургската врата и колоната на победата в парка „Тиргартен”.

Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне множеството.

Късно снощи повечето демонстранти се бяха изтеглили, но няколко отделни групички останаха на улицата под наблюдението на полицията, каза полицейски говорител.

Протестите са мотивирани от опасенията, че одобрените вчера нормативни актове ще дадат на правителството прекалено много права и ще застрашат гражданските права без одобрението на парламента.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.