Стефан ПЕНЕВ: Изкарахме особена година, но реколтата е добра

Един от най-големите зърнопроизводители в Лудогорието – Стефан Пенев, покани за 26-ти път колеги, партньори, клиенти и приятели на опитното поле на фирмата

край лознишкото село Крояч и в Деня на пшеницата им показа и разказа как са отгледани и какво се очаква от 42 хибрида рапица, 51 сорта пшеница, 6 сорта ечемик и няколко – тритикале. Изключителното разнообразие дава възможност на земеделците за избор от по-богата газа сортове и хибриди, подходящи за отглеждане в Североизточна България и в частност – в Лудогорието.

Гост на събитието бе и областният управител Гюнай Хюсмен.

„Тази стопанска година беше особена“, каза Стефан Пенев. „Есента беше суха – рапицата и пшеницата поникнаха трудно и влязоха в зимата неподготвени. През пролетта сушата продължи почти до средата на април и бяхме на ръба да разорем засетите площи. Дъждовете обаче си свършиха работата и мога категорично да кажа: Очаквам добра реколта“, разказва агробизнесменът. И обеща след жътвата всеки да получи пълна справка за добива от всеки един показан сорт и хибрид.

Според него, там където агротехническите мероприятия са изпълнени како трябва, ще има добиви от пшеница в порядъка на 700-800 кг/дка, в някои полета и сортове – и повече.

„В Разградско добивите няма да са по-слаби от миналогодишните, даже напротив: средно 500 кг/дка пшеница и 300 кг/дка рапица. При това – качествено зърно“, прогнозира експертът.

Пазарът и тази година ще зависи от добивите в Черноморския басейн – Украйна“, Русия, Молдова, Казахстан. Очакванията там са за добиви като миналогодишните, но сега на пазара ще влияят и неизкупените количества от реколта 2018-та и затова Стефан Пенев прогнозира стартова цена от 270-280 лева за тон пшеница, като няма да се достигне до пика от миналата година от 350 лева за тон.

Дошлите в Лозница можеха да избират и от предлаганите семена, собствено производство на ЕТ „Стефан Пенев – НИМ“: 11 сорта пшеница и четири – ечемик.

Днешният Ден на пшеницата във фирмата на Стефан Пенев включваше обсъждане на видяното и очакванията за пазара с участието на всички гости и колеги в салона читалището в Лозница, а след това дискусиите продължиха по време на тържествения обяд.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.