Стефан Пенев: Добра година, очакваме над 700 кг/дка пшеница

НАЕСЕН АГРОБИЗНЕСМЕНЪТ ЩЕ ОРГАНИЗИРА И ДЕН НА ЦАРЕВИЦАТА

За 29-ти път Стефан Пенев – един от големите зърнопроизводители в Лудогорието, организира Ден на пшеницата. В опитното поле край Крояч пред негови колеги, партньори и клиенти от цялата страна бяха представени 52 сорта пшеница, 10 – ечемик и 3 – тритикале, българска и чуждестранна селекция. Днес Стефан Пенев специално подчерта, че в последните години чуждата селекция става все повече и повече, при това – с много добър потенциал като добив и качество на зърното. „От нас се очаква ние да съумеем да достигнем този потенциал“, каза той. За пръв път тази година на полето няма сортове на института в Генерал Тошево. Но с десетина много перспективни сорта участва проф. Иван Панайотов.

Добра като климатични условия определя Стефан Пенев тази стопанска година и очаква добиви в Лудогорието от 700, 800, 900 до 1000 кг от декар пшеница с цена от 400 до 420 лева на тон. Като направи изричната уговорка, че разходите и на земеделците заради пандемичната година са нараснали с 20%. „Това трябва се отрази и на пазара, за да има баланс“, категоричен е фермерът.

След представянето на сортовете на полето, в базата на фирмата в Лозница бе обменен опит между зърнопроизводителите от страната, направен бе анализ на пазара и бяха обсъдени идеи за бъдещето в сектора.

Днес пред журналисти Стефан Пенев обяви, че наесен ще организира и Ден на царевицата, защото към нея поглеждат все повече земеделски производители. В момента той отглежда и ще представи 80 хибрида царевица.

И още една новина се роди днес в Лозница. Веднага след приключване на стопанското година Стефан Пенев ще предложи на земеделските производители в Лудогорието да се обединят в общ аграрен календар. „В него трябва да има инициативи, свързани със земеделието, тематични дни и семинари за отделните култури, на които да обменяме добри практики, да споделяме и решаваме общите ни проблеми“, мотивира се агробизнесменът.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.