Сонда на НАСА откри планета, подобна на Земята

Сондата на НАСА за изследване на екзопланети TESS e открила общо три планети около звезда, разположена на около 73 светлинни години от собствената ни слънчева система, а една от тях има състав, съпоставим с този на Земята, съобщава БГНЕС.НАСА разкри, че телескопът е открил три екзопланети, за които учените смятат, че ще бъдат „сред най-любопитните цели за бъдещи проучвания.

Сондата на НАСА за изследване на екзопланети TESS e открила общо три планети около звезда, разположена на около 73 светлинни години от собствената ни слънчева система, а една от тях има състав, съпоставим с този на Земята, съобщава БГНЕС.

НАСА разкри, че телескопът е открил три екзопланети, за които учените смятат, че ще бъдат „сред най-любопитните цели за бъдещи проучвания.

И трите свята обикалят около звезда-джудже от тип М, разположена на около 73 светлинни години. Тя е приблизително 40% по-малка от нашето Слънце по маса и размер и има повърхностна температура около една трета по-ниска от Слънцето.Първата и най-вътрешна планета, наречена TOI 270 b, е с 25% по-голяма от Земята и има приблизителна маса 1,9 пъти по-голяма от тази на нашата планета. Тъй като тя е най-близката от трите до звездата, планетата е описана като „гореща” и е повече от вероятно да има скалиста повърхност.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.