Скопие: Има още три дни, за да се разберем с България за ЕС

Има още три дни, за да могат България и Северна Македония да намерят решение и да се деблокира процесът за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от местни медии.

На 17-и ноември трябва да се състои видеоконференция на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС, на която да се реши дали Северна Македония да започне преговори с Евросъюза.

„Позициите на България са много ясно изразени в тяхната рамка, която е приета от правителството и парламента. През последните дни водихме интензивни преговори и постигнахме споразумение по 7-8 въпроса, които бяха чувствителни за всяка от страните. Не мога да кажа дали това е достатъчно. Ще работим още два-три дни за деблокиране на този процес“, заяви Османи, цитиран от БНР.

Междувременно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви на пресконференция, че ще стисне ръката на министрите, ако правителството постигне решение с България, като защити македонския език и неговата история, без да се откаже от македонското малцинство в България и в което окупаторите няма да бъдат наричани администратори.

Според Мицкоски ако правителството в Скопие не защити националните интереси, народът ще се вдигне на бунт.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.