Синът на Кадафи се кандидатира за президент на Либия

Сейф ал Ислам, синът на либийския диктатор Муамар Кадафи, който беше свален от власт преди 10 години, днес се кандидатира за президентските избори в Либия, насрочени за декември, предадоха световните агенции.

Сейф ал Ислам е внесъл документите за кандидатурата си в офиса на Висшата избирателна комисия в град Себха в Южна Либия, съобщават либийски телевизии. В либийски социални мрежи се появиха снимки на Сейф ал Ислам, депозиращ документацията за кандидатурата си.

Изборите за парламент и президент на Либия бяха насрочени за 24 декември. За провеждането им беше нужна нова законодателна база. Парламентът прие съответните закони, но либийският Държавен съвет каза, че тези нормативни актове са в разрез със споразумението за излизане от политическата криза в страната, договорено между противопоставящите се фракции. В закона за президентските избори Държавният съвет не хареса разпоредбата, даваща право на военни също да се кандидатират, което проправя пътя за фелдмаршал Халифа Хафтар, смятан за силния човек на либийския изток.

На конференцията за Либия в Париж в петък участниците се обявиха за произвеждане на изборите, така както е планирано на 24 декември. Те се договориха и за налагане на санкции за всеки, който попречи на вота.

Кандидатурата на Сейф ал Ислам Кадафи може да събуди у някои либийци носталгия по ерата преди 2011 г., когато подкрепян от НАТО бунт свали Муамар Кадафи от власт, след което последва десетилетие на хаос и насилие в страната, отбелязва “Ройтерс”.

Но ерата на Кадафи е запомнена от мнозина либийци и като ера на твърд авторитаризъм. Освен това Сейф ал Ислам и други фигури от стария режим, които биха планирали кандидатиране, са били токова дълго време извън властта, че може за тях да се окаже трудно да мобилизират нужната подкрепа.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.