Сградата на Общината ще се отоплява с водород

Осем постоянни комисии към местния парламент заседаваха в подготовка на септемврийската сесия на Общински съвет-Разград.

18-те докладни записки, внесени от Кмета Денчо Бояджиев и от неговите заместници Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Руска Вътева, срещнаха одобрение от местните парламентаристи в по-голямата част от комисиите. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация

Най-много въпроси съветниците имаха по докладната записка за изменение на бюджета на производство на водородно-кислородна смес по метода на импулсна електролиза на вода за нуждите на сградата на Община Разград. Иновативният модел за енергийна ефективност се прилага в едно училище в Червен бряг в България, но по инициатива на Националното сдружение на общините са осигурени преференциални цени за оборудването за 30 общини, Системата ще се свърже с двата котела за отопление на сградата на Община Разград и за отопление ще се подава примес от метан и водород, което ще намали разходите с 40% – обясни зам.-кметът Добрин Добрев. Инвестицията ще се възвърне за по-малко от 2 години, системата е безопасна, тъй като водородът се вкарва в системата веднага, не се складира, намаляват се значително и вредните емисии, допълни зам.-кметът Мирослав Грънчаров. Внедряването на системата е ориентирано към съвременните зелени политики.

Необходимите средства за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на система за производство на водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода за нуждите на сградата на Общинска  администрация Разград са в размер на 83880 лв.  Този финансов ресурс се осигурява за сметка на планираните средства за сновен ремонт на спортна зала “Абритус”, които няма да бъдат усвоени в пълен размер до края на 2021 г. В отговор на въпрос от общинския съветник Калоян Монев зам.-кметът Добрин Добрев обясни, че се водят активни преговори с фирмата-изпълнител на проекта и с двамата кредитори. Изпълнителят вече е заявил писмено невъзможността си да продължи с изпълнението на обекта. След като през последните години предаване и приемане на обекта не е извършено, в момента се събира и оформя необходимата документация за предаване на сградата в реалното й състояние. „Когато имаме готовност с документите, те ще бъдат предоставени на Общинския съвет, за да се вземе решение какво се случва със залата“, увери Добрев.

Сред докладните записки, които ще се обсъждат на сесията на 30 септември от 13.30 ч. са и: изменение и допълнение на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост; избиране на временно изпълняващ длъжността кмет на кметство Дянково; предложения за отдаване под наем на свободни пасища и мери от общински поземлен фонд, за провеждане на конкурс за възлагане на управление на ДКЦ-I след изтичане на договора на настоящия управител. Сред докладните и предложение за завишаване на броя на децата в групи над нормативно определения максимум в детските градини в община Разград за учебната 2021/2022 г., допускане на група с брой деца под определения минимум в детска градина и на изключения от минималния брой на ученици в паралелките на училищата в община Разград за учебната 2021/2022 г.

./e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.