САЩ ще се включат в решаването на спора на България и Северна Македония

Съединените щати ще се включат в решаването на спора между Северна Македония и България, за да заеме Скопие “заслуженото място” в ЕС и с надеждата това да стане бързо. С тези думи цитира близкият до управляващите социалдемократи “Слободен печат” американския посланик Кейт Бърнз.
На събитие, свързано с тристранно дигитално партньорство между САЩ, Северна Македония и Естония, тя е помолена да тълкува думите на новия американски пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар, че има начини да се реши проблемът, без да се блокира евроинтеграцията.
“Виждаме македонското бъдеще ЕС и потвърждаваме важността за решаване на въпросите. Надяваме се, че това ще продължи до края на годината. Ще продължат разговорите с всички партньори тук в Скопие, със съседните държави, в Европа, за да помогнем и да придвижим въпроса напред,” казва Бърнс. На страницата на американското посолство в САЩ е споделена и пресконференцията, на която (преведени на македонски) се чуват коментарите ѝ.
По думите ѝ няма конкретен план как ще стане това. Позицията на Съединените щати, че България прави грешка, е известна още откакто страната блокира евроинтеграцията на Северна Македония с вето за насрочване на първа междуправителствена конференция (същинско начало на преговорите) миналата година.
За седмица обаче думите на Бърнс за вторият коментар на Съединените щати по темата в момент, когато Северна Македония търси възможности да постигне пробив с България въпреки липсата на избрано правителство.
Забелязва се и завръщащият се интерес на Европейския съюз към темата. В София тази седмица бе еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи, а другата в Скопие ще е и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен според македонски медии.
Dnevnik.bg

Снимка: Американският посланик Кейт Бърнс. © Twitter/@USAmbNMacedonia

 

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.