Русенският университет произвежда части за дихателни апарати, разработката  е на разградски инженери

Русенският университет спешно започна да произвежда части за обдишващи апарати, нужни за болните от коронавирус. Те се изработват с помощта на 3D принтери.

Втори ден инженери от Русенския университет изработват частите за медицинските дихателни апарати. Само за 24 часа са измислили как да изглеждат компонентите. А поръчката за респираторната техника е на разградска фирма.

Доц. Пламен Захариев – Катедра телекомуникации към Русенски университет: “Всъщност ние правим единствено и само механиката, зъбните колела и всъщност тези елементи, които се движат – изпълнителните механизми. Цялата електроника и управлението на това нещо ги правят колегите от фирмата във Разград.”

В Разград вече има един работещ прототип на обдишващия апарат.

Доц. Пламен Захариев: “Те са успели с подръчни средства да направят прототипа. Преди два дена са го тествали. Той е започнал да функционира. На пръв поглед той функционира по начина, по който трябва да функционира.

Респираторните апарати ще се използват при голям брой заразени, които са с усложнения и трябва да бъдат включени на командно дишане. Очаква се до дни новите апарати да бъдат тествани в Министерството на здравеопазването.

БНТ 1

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.