Росен Христов: Имахме информация, че Александър Николов опитва да прокара руско влияние

Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй Александър Николов, който попадна в списъка „Магнитски”, опитва да прокара руско влияние и корупционни практики.

Затова ръководството на атомната централа е било сменено. Това заяви енергийният министър Росен Христов по Нова ТВ.

„Структурираме нещата по абсолютно прозрачен начин. Енергетиката е сектор, където бюджетите са огромни. Става въпрос за стотици милиарди инвестиции и разходи за експлоатация и поддръжка. Не е неочаквано, че има такива апетити. Борим се активно срещу всякакви корупционни практики, включително партнираме с различни служби в страната и чужбина”, категоричен е Христов. По думите му България приветства всяка помощ и активна позиция в борбата с корупцията.

Със сигурност има опити за руско влияние в Министерството на енергетиката, особено що се касае до ядрените технологии, смята министър Христов. Страната ни все още е зависима за много неща от Русия по отношение на ядрената енергетика и поддържка. Санкции, които засягат възможността да експлоатиране нормално Атомната електроцентрала (АЕЦ) “Козлодуй” са неприемливи и за нас, и за Европа, заяви Христов. Той каза, че България има запаси от свежо ядрено гориво до момента, в който трябва да започне доставка от новите ни партньори, но не е добре да бъде излагана на риск експлоатацията на централата. Едно спиране или нарушаване на доставките на ток ще има разрушителен ефект, каза енергийният министър.

По думите му с наличните запаси България може да издържи още години. В този период сме осигурили ново, свежо ядрено гориво, но, ако някой от тези доставчици закъснее и се получи прозорец без свежо гориво, ще има сериозен ефект върху страната. Например, ако спре работата на АЕЦ “Козлодуй”, около 20-30 процента от електроенергията “изчезва”, а това значи внос, покачване на цените и несигурност, обясни Христов.

„Нашето решение е твърдо диверсификация и намаляване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два договора за доставка на ново, свежо ядрено гориво”, каза още енергийният министър.

trud.bg

Hits: 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.