Роберта Мецола – най-младият председател на ЕП и връзката с България

43-годишната Роберта Мецола е най-младият председател на Европейския парламент.

Малтийката наследи поста от Давид Сасоли, който почина дни преди да изтече мандатът му. Коя е Роберта Мецола и какви са връзките ѝ с България, разказва Bulgaria ON AIR.

Навръх 43-я си рожден ден – малтийката Роберта Мецола стана най-младият председател на европарламента и едва третата жена на поста. След като беше избрана, тя отдаде почит към паметта на Давид Сасоли и даде заявка, че ще защитава еврпоейските ценности.

“През следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато нашите демократични ценности и европейски принципи продължават да бъдат поставяни на изпитание. Трябва да дадем отпор на антиевропейското говорене, което се налага толкова лесно и бързо”, каза Мецола.

В речта си пред евродепутатите тя обърна специално внимание на правата на хората с различна полова идентичност, както и на жените, въпреки че е известна с възгледите си против абортите. Неотдавна си навлече критики, след като гласува против доклад, призоваващ всички страни членки да осигурят безопасен достъп до прекъсване на бременността.

Сега обаче позицията ѝ е променена.

“Позицията ми е същата като тази на парламента. По въпроса за сексуалното и репродуктивно здраве европарламентът винаги е бил недвусмислен. Многократно е призовавал тези права да бъдат по-добре защитени”, допълни тя.

Мецола, която е част от групата на Европейската народна партия, е добре позната и в България. По време на протестите през 2020 година тя се обяви в защита на управляващите тогава ГЕРБ, които също са от групата на Европейската народна партия.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.