Рекорден брой на секциите в чужбина, българите ще могат да гласуват в 69 държави

Рекордните 467 секции за гласуване в чужбина обяви Централната избирателна комисия (ЦИК). Десет от тези секции все още са под условие и може да не бъдат открити, като в близките дни ще бъде обявено официалното решение.

Броят на секциите се дължи на големия брой подадени заявления за разкриването им – близо 88 хил. Българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 69 държави.

Българите по света ще имат по-голяма възможност да пуснат бюлетина, отколкото на всеки друг вот досега. Общо 467-те избирателни секции изпреварват предишния рекорд, който е от парламентарните избори през 2014 г., когато бяха открити 428 секции.

Според Изборния кодекс в страните извън Европейския съюз може да се разкрият до 35 секции. Промяна за Великобритания не бе направена. От 2016 г. са необходими минимум 60 заявления на желаещи да гласуват, за да бъде открита секция. Преди това бяха достатъчни 40 заявки, а и освен това се откриваха автоматично секции навсякъде, където през последните 5 години преди съответните избори са гласували поне 100 човека.

Най-много места за гласуване ще бъдат разкрити в Германия – 69. От ЦИК обаче уточняват, че заради пандемията 7 секции са под условие. Това са Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен. В Испания ще бъдат открити 53 секции, а в САЩ, Великобритания и Турция е запълнен максимума от 35 места за гласуване.

В съседните Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са съответно 20, 5, 4 и една. Заради проблеми със сигурността очаквано няма да се гласува в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина, Казахстан, Узбекистан и Виетнам – или защото подадените заявления са изключително малко, или защото въобще няма такива.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.