Реколтата на Острова изгни на полето, пускат повече сезонни работници

САМО 8 000 БРИТАНЦИ СЕ ОТЗОВАХА ПРИ КАМПАНИЯТА ПРЕЗ ЛЯТОТО

Британското правителство ще позволи на фермерите да приемат 30 000 сезони работници от чужбина – три пъти повече от тази година, които да им помогнат да съберат и пакетират реколтата от плодове и зеленчуци през 2021 година, съобщи вестник „Гардиън“.

Разширяването на схемата за сезонни селскостопански работници, която ще важи както за работници от ЕС, така и за такива извън ЕС, след като се прекрати свободното движение на хора от Европа от 1 януари, идва след големи трудности с реколтата през 2020 година, в резултат на което плодове и зеленчуци изгниха по полетата, тъй като фермерите не можаха да привлекат достатъчно работници.

На организираната кампания за набиране на британци се отзоваха само 8 000 души през лятото. Това представлява само 11% от необходимата цяла работна сила в бранша според данните на Националния фермерски съюз, но в същото време голямо увеличение на местните кадри в сравнение с 2019 година, когато британците са били едва 1% от работната ръка, предаде БНР.

Правителството смята да продължи програмата за набиране на местни сезонни работници, но също ще разшири имиграционната схема, която ще позволи на хора от чужбина да работят в британските ферми до 6 месеца, след като прогнозни данни показват, че 70 процента от производителите на храни се очаква да имат проблеми с намирането на нискоквалифицирани работници през 2021 г.

Българите и румънците традиционно бяха най-голяма трудова армия от сезоните работници в Обединеното кралство в предишните години.

dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.