Регионалният исторически музей домакинства на част от празничните прояви за Деня на българската община в Разград

„В изложбата, посетена на първостроителя на Разград, първият кмет на града след Освобождението – Георги Попов, представяме материали от фонда на Регионалния исторически музей, които разкриват и духа на времето, в което живее и работи той.

Георги Попов поставя началото на разградската модерност. Проследявайки професионалната и личната му биография ще видим, че той се вписва във всички дейности на Възрожденския и Следосвобожденския период“, разказа при откриването проф. д-р Росица Ангелова – началник на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ – Разград и автор на изложбата в Етнографския музей.

Освен автентичните документи, във витрините са изложени писма и запазени автентични снимки разградския градоначалник.

Георги Попов е и сред инициаторите на строежа на църквата „Свети Никола“, през третата четвърт на XIX в. участва в обществено-политическия живот на Русе, председател е на Градския съвет в Разград, депутат в Учредителното събрание. През последната четвърт на XIX в. Георги Попов работи и различни институции в Разград.

В изложбата има документи, свързани с търговските дела на Георги Попов и книги, част от личната му библиотека. Изложени са и материали, свързани с дейността му като депутат – билета му за участие във Второто велико народно събрание, както и документът, с който е упълномощен от разградчани да вземе участие в Учредителното събрание на Княжество България.

„Георги Попов е имал съзнанието и мисълта, че ще остави диря след себе си, че поколенията след него ще се интересуват от това, което е посял и отгледал на обществената и политическата нива на Разград и България. Доказателство за това е фактът, че на вече достопочтена възраст този мъж събира всички възможни документи за себе си, а и документи, създадени от него самия, и ги завещава на нас. Така например, кръщелното му свидетелство е издадено едва през 1905 година, при условие, че е роден през 1833-та. В тази посока има още подобни прелюбопитни неща. Всички документи днес са част от богатството на Регионалния исторически музей“, разказа проф. Ангелова.

Акцент в изложбата е капсулата, вградена от разградчани в основите на сградата по време на първата копка на първия дом на общинската администрация след Освобождението –  датата е 23 юни 1890 година. В капсулата, наред с Акта, в който са описани лицата, взели решение за строежа на Дома, са поставени и монети, били в обръщение тогава.

„Георги Попов и съвременниците му направили това с ясното съзнание, че Общината, кметът и общинските съветници са тези, които градят дом не само за себе си, но  и за всички, които живеят на територията на тази община. И тогава времената са били бурни, бурни са и днес – като доказателство, че Общината има своите изключителни функции, своето място във всички времена“, каза проф. Росица Ангелова и пожела на бъдещия кмет и общински съветници в Разград да мислят за града и общината така, както за го правили първостроителите на столицата на Лудогорието и съставните й населени места“.

Спуециални гости на откриването бяха зам.-кметът и изпълняващият функциите на кмет на община Разград Полина Иванова, секретарят на Община разград Нели Добрева и  председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев.

Аранжирането на изложбата е дело на дизайнера в РИМ – Разград Михаил Маринов и може да бъде разгледана до края на октомври.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

 

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.