Реализираната спонтанност на Таня Грозева

В Етнографския музей бе открита изложбата „Реализирана спонтанност” на Таня Грозева. Поводът бе рожденият ден на художничката, която навърши 60 години.

Изложбата е част от културния календар на Разград за месец май и постави символично начало на седмицата на музеите и галериите в България.

Въпреки лошото време, над 100 души посетиха изложбата и се насладиха на изкуството на Таня Грозева, преплела в своите творби много цветове и свежест. Показани бяха картини, рисувани върху коприна и акрил, бижута от полускъпоценни камъни и други предмети на приложното изкуство.

Страстта й към живопис върху коприна датира от 35 години. В картините откриваме природата във всичките й форми и нюанси. „Винаги създавам нещо, което е родено от подсъзнателните пориви, те движат ръката ми. Коприната не понася сложни композиционни изображения – както е в природата, там най – съвършените форми са толкова прости…”

Реклама:


Таня Грозева живее и твори в Разград. Зад гърба си има много самостоятелни изложби, участия в общи изложби у нас и в чужбина. Много нейни картини са притежание на частни колекционери в България и в други страни. С различни техники и изрази, без да щади чувствата, които излива в произведенията си, тя достойно претворява своята неповторимост в съвременно европейско изкуство.

Рожденичката получи много поздравления, цветя и подаръци. Председателят на Съюза на художниците в Разград Петко Антонов поднесе приветствие от името на Община Разград и от своите колеги. Поетесата Цонка Донева прочете авторски стихове, посветени на художничката. Директорът на РИМ – Разград Галена Радославова поднесе скъп подарък и затрогващо приветствие, а театрали и танцьори от Театрално – танцова формация „Пулс” изпълниха два танцови етюда – вдъхновени и сътворени по две картини на рожденичката и изиграни специално за нея.

/e-Razgrad/

Снимки: РИМ – Разград

4 Replies to “Реализираната спонтанност на Таня Грозева”

  1. Тържеството беше много хубаво, присъстваха много приятели на Таня. Стиховете посветени на нея и танците бяха вълнуващи, много ми харесаха картините, както и бижутата изработени с много обич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *