Райна Кабаиванска стана първият чужденец, взел италианската награда “Мария Калас”

Българската оперна певица Райна Кабаиванска получи вчера във Верона престижната награда на името на легендата Мария Калас. Така българката стана първият чужденец, получил италианското отличие.
Церемонията по връчване на статуетката е кулминация в програмата на ежегодния фестивал “Мария Калас”, провеждащ се под егидата на фондация “Арена ди Верона”. Наградата е създадена през 2013 г. и се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство, които имат исторически принос за славата на “Арена ди Верона”.
Райна Кабаиванска дебютира в най-прочутия в света античен театър през 1970 г. в операта “Манон Леско”, в която си партнира с Пласидо Доминго. Диригент е Нело Санти, а режисьор – Натаниел Мерил. Тя излиза за последен път на тази сцена през 1997 г. в “Мадам Бътерфлай”, чиито диригент е Даниел Орен. Спектакълът на Бени Монтресор е създаден специално за българското сопрано. 20 хил. зрители изпълват театъра всяка вечер – добавени са две извънредни дати. Тогава Кабаиванска е на 63 г. и след финала на последното представление вдига ръка към публиката и казва: “Посвещавам го на теб, Мария”.
Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември, 1934 г. От малка свири на пиано и пее в детския хор “Бодра смяна”. През 1957 г. завършва оперно пеене в Държавната консерватория “Панчо Владигеров”. Назначена е за хористка в Софийската опера, което я кара да кандидатства за стипендия за специализация. Така тя заминава за Италия през 1958 г. От 1961 г. е солистка в “Ла Скала” в Милано и в Софийската опера. За няколко години се налага на сцената и се изявява по целия свят. Днес преподава в Италия и води майсторски класове в Нов български университет. Основател е на фонд “Райна Кабаиванска”, който подпомага млади български таланти.
Сред досегашните лауреатите на наградата “Мария Калас” са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и
Киара Изотон изпълниха арии и дуети от опери на Верди и Пучини. Между 10 и 29 септември Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-ти международен майсторски клас, организиран от Нов български университет.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.