Разград празнува Освобождението си

Красива заря допълни красивия залез в края на общоградското тържество за 141 години от Освобождението и Деня на Разград на пл. „Възраждане“.

То бе открито от кмета д-р Валентин Василев. “В моменти като този, ние се зареждаме с ярки спомени от историята ни и възкръсва по-силно националното самосъзнание. Отговорността към миналото ни завладява и осъзнаваме, че в наши ръце е да пазим родовата памет и да учим поколенията на уважение към онези, които пожертваха своето бъдеще, за да имаме ние нашето”, каза градоначалникът.На трибуната бе и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов. “Нека Разград бъде винаги толкова красив, добре развиващ се и процъфтяващ, а неговите жители бъдат щастливи, изпълнени с жизненост и оптимизъм”, пожела на множеството дипломатът.

След това пред Мавзолея-костница бяха поднесени венци и цветя от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов. Пред паметника се поклониха председателят на ОбС Надежда Радославова, кметът д-р Валентин Василев, областният управител Гюнай Хюсмен, архиерейският наместник отец Георги, районният мюфтия Мехмед Аля, делегациите от градовете побратими на Разград Слобозия и Кълъраш, представители на политически партии, училища и културни институции, граждани.

Специално участие в тържеството взеха представители на сдружение за възстановки “Жива история” от Шумен.

Минути след това на официална церемония в залата на читалище „Развитие“ отличията и символите получиха новите почетни граждани на Разград спортният педагог Здравко Душков, хореографът Здравко Занков и проф.д.п.н.Пламен Радев.

Вечерта завърши с концерт на „Ева квартет“.

Събитията за Деня на Разград започнаха още преди обяд с водосвет и панихида за загиналите руски войни и български опълченци, отслужени от Русенския митрополит Наум и архиерейския наместник отец Георги в храм „Св.Николай Чудотворец“. Присъстваха кметът на Разград д-р Валентин Василев, председателят на ОбС Разград Надежда Радославова и зам.-кметът Галина Георгиева.

Тържествената сесия на Общинския съвет откри със слово председателят на ОбС Надежда Радославова. Слово за 141-годишнината имаха и кметът д-р Валентин Василев, народният представител Десислава Атанасова, представители на делегации от румънските градове Слобозия и Кълъраш. На сесията присъстваха областният управител Гюнай Хюсмен и заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, гл. секретар Михаил Тодоров, заместник-кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов, както и дългогодишният кмет на Разград Венелин Узунов. В залата бяха и кметът на Тутракан д-р Димитър Венков и председателят на ОбС – Тутракан Данаил Николов.

А по обяд кръщелниците на кмета, родените на 28 януари деца, отпразнуваха заедно рождените си дни.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.