Разград и Ясеновец са включени в пробно преброяване през март

Разград и Ясеновец са включени в пробно преброяване през март, стана ясно на работната среща в областна администрация, на която бе обсъдено провеждането на пробно преброяване на населението и жилищния фонд през 2020 г.

Още два района от страната са включени в пробното преброяване: Студентски град и Велинград. Преброяването ще е електронно – между 20 и 26 март и чрез преброители – от 27 март до 2 април.

Преди това – между 9 и 13 март – ще има пробен обход на районите, където ще се проведе преброяването.

61 преброители ще обиколят част от общинския център Разград  – участъкът между пътя Русе-Разград-Варна и река Бели Лом, вилните зони в местностите Стражецки лозя, Изгрев и Простор и Западна промишлена зона, а в Ясеновец преброителите ще са 12. Ще бъдат ангажирани  контрольори, които ще проверяват вече свършената работа от преброителите.

Реклама:


Контрольори и преброители ще се набират в края на месец февруари, но вече започва подготовката на преброяването, като първото събитие в организационния план за територията на община Разград е сформиране на временна общинска преброителна комисия за пробното преброяване, което ще се случи в края на януари.

От НСИ уточниха, че населените места в община Разград са избрани по статистически показатели: в Разград при предишното преброяване през 2011 г. в електронното преброяване са се включили 52% от жителите на общината при средно за страната 40-42%, в Ясеновец пък над 90% от населението е попълнило анкетните карти на хартия.

В срещата, домакинствана от областния управител Гюнай Хюсмен и заместник-областния управител Нурие Црънгалова, участваха секретарят на Община Разград Нели Добрева, представители на Националния статистически институт: зам.-председателят Диана Янчева, главният секретар Цветан Нанов, директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова, Юрий Стаменов – директор „Информационни системи и инфраструктура“, Даниела Фералиева-Симеонова – началник на отдел „Международно сътрудничество“, Арслан Ахмедов – началник отдел „Регионална статистика и индикатори за мониторинг“, Диана Самхарадзе – директор на ТСБ-Север и Даниела Данаилова – началник на отдел „Статистически изследвания“ – Разград. В срещата участва и кметът на село Ясеновец Сали Салиев, който увери, че при това преброяване процентът на включилите се в електронното преброяване в селото ще е много по-висок от преди 9 години.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 г. – припомнят от НСИ.

/e-Razgrad/

Снимки: Общинска и Областна администрация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *