Разград – домакин на Първия национален фестивал на танцовия театър

213 преглеждания

Днес на пресконференция главният експерт в Дирекция „Култура, спорт и туризъм” в Община Разград Виолета Антонова представи предстоящия Първи национален фестивал на танцовия театър, който ще се състои на 19 и 20 април 2018 г. в Разград. Събитието е ново в общинския и националния културен календар, създадено през 2017 г. и е първото по рода си в страната. Посвещава се на 29 април – Световен ден на танца. Тази година Театърът на движението за втори път ще покаже на Разградска сцена съвкупност от няколко форми на изкуството – театър, танц, пантомима, музика. Фестивалната програма е двудневна, много богата и ще провокира интереса на младите хора към най-новите тенденции в съвременното танцово изкуство.
В своето изложение В.Антонова наблегна на целите на фестивала, като на първо място е идеята празникът да събира млади, талантливи, мотивирани и вдъхновени хора, които да споделят любовта си към театъра и танца. Събитието ще даде шанс и на млади и проспериращи групи и индивидуални изпълнители да се изявяват и докосват до върховите постижения на утвърдили се специалисти в областта на танцовия театър.
Фестивалът няма конкурентен характер. Той е отворен за всички професионални и любителски групи, в две основни категории – деца и младежи. Експертите, които ще наблюдават изпълненията, имат задача да посочат силните и слабите страни на изпълнителите, ще консултират и ще оказват професионална помощ.
Членове на консултантското жури са: проф. Александър Илиев, доктор по изкуствознание, възпитаник на НАТФИЗ, специалност „Режисура за драматичен театър”, понастоящем преподавател в Академията, в Пловдивския университет и Карнеги Мелън – Питсбърг, Пенсилвания, САЩ. Той е автор на моноспектакъла „Симург”, с който ще открие Националния фестивал на 19 април от 18:00 часа, непосредствено след официалното откриване от кмета на Разград. Другата фигура в консултантското жури е носителят на „Аскеер” Петър Радевски, изтъкнат български композитор, директор на Камерна опера – Благоевград. Той е автор на оригинален музикален сигнал на Първия национален фестивал на танцовия театър.
Фестивалната програма ще се проведе в два дни – 19 и 20 април 2018 г. Във второто издание на Фестивала участват 11 театрално-танцови групи с различен характер и разнообразна програма. Младите артисти са около 200, като от Разград групите – участници са 4, от Русе – 2, а също и участници от София, Пловдив, Благоевград, Шумен, Бургас. Участниците са на възраст от 4 години до 25 години.
Предвидена е и работилница „Основни техники на пантомимата” с водещи Ива Христова и Янита Кирова, възпитаници на проф. Илиев и доц. Александра Хонг от НАТФИЗ. До момента заявките за участие в нея са над 50. Тя ще започне в 13:30 часа на 20 април. А в следобедните часове на 20 април за първи път в Разград ще бъде представен пърформанс „Улични статуи – мимовете!” – в централната част на града.
Събитието има свое лого, авторски проект от художника на Фестивала Пламен Бъчваров, който проектира и декори, плакати, грамоти, покани. Всички участници ще получат почетни дипломи. Тази година има обособени две награди: Награда на журито и на Театрално-танцова формация „Пулс”, която е партньор на Община Разград в организирането на Фестивала.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *