Разград вече има Синя стая за щадящо изслушване на деца

649 преглеждания

На церемония днес председателят на Разградския окръжен съд Лазар Мичев открита официална т.нар. Синя стая за щадящо изслушване на деца, които участват в съдебни процеси.
Специалната стая /осмата в страната/ за най-уязвимата група жертви или извършители на престъпления е изградена със съдействието на Министерството на правосъдието и българо-швейцарската програма за сътрудничество и струва почти 27 000 лева. Синята стая е на втория етаж в Дома за услуги /Битовия комбинат/, а помещенията са предоставени от Община Разград, подчерта в словото си специално съдия Мичев. Тя вече и използвана веднъж миналата седмица за разпит на дете и то се е чувствало сигурно и спокойно.
Синята стая има видеоконферентна връзка със заседателната зала, като въпросите, отправяни от прокурор, съдия, адвокат, ще достигат до детето чрез социален работник, психолог или педагог, които ще му ги задават по подходящ начин.
На церемонията днес бяха членът на висшия съдебен съвет прокурор Огнян Дамянов, окръжният прокурор Тихомир Тодоров, шефът на Областната дирекция на на МВР гл. комисар Ивайло Йовчев, кметът на Разград д-р Валентин Василев, магистрати, представители на полицията и на институции, които работят с деца.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *