Разградчани: Затваряме в петък главния път Русе-Варна, за да чуе държавата проблема с миризмите в града

Стотици разградчани откликнаха днес на организирания в социалните мрежи протест срещу непоносимите миризми в Разград и околностите в различни части на денонощието.

Митингът започна точно в 17.30 часа пред сградата на местната администрация. Пред гражданите застанаха председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, зам.-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров и началиникът на Отдел “Опазване на околната среда” Недим Тахиров.

Общинският съветник адв. Калоян Монев приветства непознатите за него организатори на протеста и декларира своята и на семейството си подкрепа за инициативата. Случващото се с миризмите той окачестви „геноцид над Разград“. И като отговор на бездействието на управляващите към съществуващия от десетина години проблем с въздуха в Разград, той предложи в удобен ден и час разградчани да блокират главния път Русе-Разград. Предложението бе прието с бурни аплодисменти и множеството реши: пътят ще бъде затворен точно в 18.00 часа в петък /25 август/ за поне час време в района на бензиностанция „Петрол“ на изхода от Разград за Шумен. „Така и в Румъния ще разберат, че държавата неглижира проблема на хората в областен град“, допълниха очаквания ефект от предстоящия ефективен протест хората пред Общината.

Калоян Монев обяви, че днес е пратил сигнал до новия главен прокурор да бъде подновена започналата още през 2018 година по подобен сигнал проверка, завършил тогава със становището, че „няма престъпление срещу хората в Разград“. Адвокат Монев се надява бъдещета проверка на прокуратурата да открие виновните за миризмите в столицата на Лудогорието и те да бъдат наказани.

Председателят на ОбС Стоян Ненчев припомни, че по негова инициатива още след първите за това лято случаи на нетърпимите миризми, преди броени дни бе проведена извънредна сесия на местния парламент.

„Разочаровани сме дълбоко от отношението и поведението на министъра на околната среда и водите, който откликна поканата ни и дойде на сесията с целия си екип от заместници и експерти, но на конкретните въпроси на общинските съветници как държавата ще помогне за решаването на проблема не даде никакъв отговор“, разказа на хората Стоян Ненчев. Той не скри и своите съмнения в истинността на обявените от РИОСВ резултати, че според техните проверки и замервания проблем с чистотата на атмосферния въздух в Разград няма. И обяви, че с всички възможни начини общинското ръководство ще накара правителството да отдели нужните около 40 милиона лева за основна реконструкция и модернизация на Градската пречиствателна станция, за да бъде тя изключена като сочена и от РИОСВ, и от управляващите като потенциален източник на замърсяването на въздуха. Стоян Ненчев очаква в тези усилия да помогнат и нашите евподепутати, които са отговорили на негово питане дали, за да отдели правителството пари за ремонт на пречиствателната станция, на територията на областта трябва да действа само една ВиК асоциация, са му отговорил, че такова изискване от страна на Европейския съюз няма.

Сред хората пред сградата на общината бяха и общински съветници от различни политически сили, дошли на протеста като граждани, като хора, които също искат децата и семействата им да дишат чист въздух. Вероятно те ще бъдат и на ефективния протест в петък, когато в 18.00 часа разградчани ще затворят с телата си главния път Русе –Варна. На събитието официално ще бъдат поканени и всички национални медии.

/e-Razgrad/

Hits: 19

2 Replies to “Разградчани: Затваряме в петък главния път Русе-Варна, за да чуе държавата проблема с миризмите в града”

    1. Пак да гласуваме за тях, да ни разказват приказки от Хиляда и една нощ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.