Разбитата в Разград и Шумен група телефонни измамници са лъгали възрастни гърци

Разбитата вчера на територията на Разград и Шумен организирана престъпна група за телефонни измами е действала основно в северна Гърция, а измамените били самотни, възрастни гръцки граждани.

Разследването започнало по сигнал от гръцките власти, обяви днес на брифинга  в Съдебната палата прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Това предаде преди малко БТА.

Всеки един от участниците в измамата е изпълнявал определена роля – на мним гръцки полицай и роднини на потенциалните жертви. До момента е установено, че групата е извършила четири измами и е направила няколко опита за такива.

Извършителите на телефонните измами били предимно хора с нисък образователен ценз, с луксозни автомобили и живеещи в скъпи имоти. Прокуратурата е поела ангажимент виновните лица да стигнат до съд, а КПКОПНИ и ДНСК са уведомени, за да се установи законността на постройките. На всички са назначени данъчни проверки, обясни прокурор Сийка Милева.

Последната измама е станала на 17 януари, когато по телефона е заблудена възрастна гъркиня, която дала 19 980 евро. При извършените обиски в дома на обвиняемите е открита сумата от 7 хил. евро, за които разследващите смятат, че е една част от тази измама. Измамените предавали парите както у нас – през балкона или ги поставяли на определени места.

В хода на извършените процесуално- следствени действия са претърсени общо шест адреса и седем автомобила, ползвани от членовете на групата. Намерени и иззети са над 40 мобилни телефона, над 50 SIM-карти, картодържачи, таблети, флашки, голямо количество разписки за парични преводи от Гърция към България и обратно, заложни билети, около 1 кг златни накити, пари в български левове и валута, документи, бележки и др. Иззети са също така и пет автомобила. Придобитите от престъпната дейност парични средства бързо са били инвестирани в луксозни автомобили, скъпи жилища и др.

Началникът на сектор “Измами” в ГД „Национална полиция“ гл. инспектор Златка Падинкова потвърди, че са задържани шест лица. Всички са задържани за 72 часа.Двама от задържаните са осъждани, включително и от гръцките власти.

Снимка: Радио Шумен
Снимка: Радио Шумен

„Установен е ръководителят на групата. Той е организирал останалите, които са роднини – двама са негови синове. Той е прибирал парите от измамите и е разпределял парите за мулетата. Въртачите са знаели гръцки език, учили са в гръцки училища. Общували са помежду се на влашки език и са действали в района около Солун“, каза още Падинкова. Според разследващите задържаните са отлични артисти, освен като полицаи са успели да се представят и като дъщеря на една от измамените жени. Пред жертвите се разигравала драматична сценка и за пътна катастрофа с убито албанско дете.

Припомняме, че специализирана полицейска операция за противодействие на т.нар. ало-измами се проведе вчера на територията на Разград и Шумен и съседни населени места. Екипи на Специализираната прокуратура, ГД “Национална полиция”, Жандармерия и ОД на МВР- Разград извършиха претърсвания и изземвания на няколко адреса в селата Стражец и Дряновец.

На брифинга в столицата днес директорът на ГД “Национална полиция” Христо Терзийски посочи, че 60 процента е спадът у нас на измамите през 2019 г. спрямо 2018 г. От началото на годината имало само една телефонна измама.

/e-Razgrad/

Снимки: БГНЕС и МВР

Hits: 0

2 Replies to “Разбитата в Разград и Шумен група телефонни измамници са лъгали възрастни гърци”

    1. Бясна си? А несили бясна за това че Българските граждани Българи ограбиха не няколко хора а цяла държава? Свикналисте да унижавате циганите и да виждате само техните кражби и измами.Аз пък се срамувам затова че в тази даржава има таквис хора РАСИСТИ като вас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.