Разбитата в Разград и Шумен група телефонни измамници са лъгали възрастни гърци

Разбитата вчера на територията на Разград и Шумен организирана престъпна група за телефонни измами е действала основно в северна Гърция, а измамените били самотни, възрастни гръцки граждани.

Разследването започнало по сигнал от гръцките власти, обяви днес на брифинга  в Съдебната палата прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Това предаде преди малко БТА.

Всеки един от участниците в измамата е изпълнявал определена роля – на мним гръцки полицай и роднини на потенциалните жертви. До момента е установено, че групата е извършила четири измами и е направила няколко опита за такива.

Извършителите на телефонните измами били предимно хора с нисък образователен ценз, с луксозни автомобили и живеещи в скъпи имоти. Прокуратурата е поела ангажимент виновните лица да стигнат до съд, а КПКОПНИ и ДНСК са уведомени, за да се установи законността на постройките. На всички са назначени данъчни проверки, обясни прокурор Сийка Милева.

Реклама:


Последната измама е станала на 17 януари, когато по телефона е заблудена възрастна гъркиня, която дала 19 980 евро. При извършените обиски в дома на обвиняемите е открита сумата от 7 хил. евро, за които разследващите смятат, че е една част от тази измама. Измамените предавали парите както у нас – през балкона или ги поставяли на определени места.

В хода на извършените процесуално- следствени действия са претърсени общо шест адреса и седем автомобила, ползвани от членовете на групата. Намерени и иззети са над 40 мобилни телефона, над 50 SIM-карти, картодържачи, таблети, флашки, голямо количество разписки за парични преводи от Гърция към България и обратно, заложни билети, около 1 кг златни накити, пари в български левове и валута, документи, бележки и др. Иззети са също така и пет автомобила. Придобитите от престъпната дейност парични средства бързо са били инвестирани в луксозни автомобили, скъпи жилища и др.

Началникът на сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“ гл. инспектор Златка Падинкова потвърди, че са задържани шест лица. Всички са задържани за 72 часа.Двама от задържаните са осъждани, включително и от гръцките власти.

Снимка: Радио Шумен
Снимка: Радио Шумен

„Установен е ръководителят на групата. Той е организирал останалите, които са роднини – двама са негови синове. Той е прибирал парите от измамите и е разпределял парите за мулетата. Въртачите са знаели гръцки език, учили са в гръцки училища. Общували са помежду се на влашки език и са действали в района около Солун“, каза още Падинкова. Според разследващите задържаните са отлични артисти, освен като полицаи са успели да се представят и като дъщеря на една от измамените жени. Пред жертвите се разигравала драматична сценка и за пътна катастрофа с убито албанско дете.

Припомняме, че специализирана полицейска операция за противодействие на т.нар. ало-измами се проведе вчера на територията на Разград и Шумен и съседни населени места. Екипи на Специализираната прокуратура, ГД „Национална полиция“, Жандармерия и ОД на МВР- Разград извършиха претърсвания и изземвания на няколко адреса в селата Стражец и Дряновец.

На брифинга в столицата днес директорът на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски посочи, че 60 процента е спадът у нас на измамите през 2019 г. спрямо 2018 г. От началото на годината имало само една телефонна измама.

/e-Razgrad/

Снимки: БГНЕС и МВР

2 Replies to “Разбитата в Разград и Шумен група телефонни измамници са лъгали възрастни гърци”

    1. Бясна си? А несили бясна за това че Българските граждани Българи ограбиха не няколко хора а цяла държава? Свикналисте да унижавате циганите и да виждате само техните кражби и измами.Аз пък се срамувам затова че в тази даржава има таквис хора РАСИСТИ като вас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *