Проф. Киров: Президентът не може да стартира даването на мандатите – няма председател на НС

Утре трябва да продължи първото заседание на Народното събрание, което се очаква да избере председател. От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на разговор, а се коментира законодателната програма.

Според конституционалистът проф. Пламен Киров в момента се печели време. “Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, които такива още няма, защото, за да се регистрират трябва да се избере председател на НС”, обясни той по БНТ.

В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи. Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита. Тези опита няма да започнат, докато не бъде конституциализиран парламента, докато не бъде избран председател на НС”, каза проф. Киров.

Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, но законодателна програма на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива имат Министерски съвет и всеки народен представител, каза професорът.

Реклама:

Според него, има 25 проекта, които са внесени от служебното правителство и ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство.

Проф Киров смята, че най-последователно в това НС се държи най-малката политическа сила – “Има такъв народ”.

Cross.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.