Президентът Ердоган ще отмени извънредното положение в Турция, ако спечели изборите

64 преглеждания

Турският президент Реджеп Ердоган ще отмени извънредното положение в страната, ако спечели изборите на 24 юни. Това обеща самият той в интервю за „24ТВ”.

Ако продължа да изпълнявам тази функция след 24 юни, първото нещо, което ще направим, ако е рекъл Аллах, да отменим извънредното положение”, категоричен беше президентът.

Той обаче уточни, че отмяната не означава премахването му изцяло. По думите на президента, при нова заплаха или случай на терор, властите отново ще са готови да предприемат извънредни мерки за сигурност.

Извънредното положение позволява на Ердоган и правителството му да заобикалят парламента при приемането на нови закони, както и да отменят права и свободи.

Турция е в режим на извънредно положение от 2016 г., когато беше извършен неуспешен опит за преврат срещу управлението на Ердоган. От тогава то се удължава на всеки три месеца.

Над 160 000 души бяха арестувани след въвеждането на извънредните мерки за сигурност . Извършени бяха почти толкова уволнения на служители от държавната администрация. Закрити бяха десетки медии, а журналисти и активисти срещу управлението на Ердоган бяха арестувани.

Според критиците президента, той използва извънредното положение като претекст за уреждане на отношенията с противниците си. Турските власти обаче заявяват, че мерките са необходими за справяне със заплахите за сигурността и не са свързани с предизборната кампания.

През април Ердоган заяви, че бизнесът трябва да приветства извънредното положение, тъй като то пази от тероризъм и не позволява на работниците да стачкуват.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *