Представиха новата стратегия за развитие на доброволните формирования

Новата стратегия за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации /2021-2030 г./ бе представена на работна среща в Областната администрация в Разград.

Участваха зам.-областният управител Драгомир Златев, представители на седемте общини в региона и служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Стратегията представи Робертина Лалова, инспектор от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР. Тя призова представителите на местната власт активно да търсят попълване на редиците на доброволците, защото в много общини броят им не покрива стандарта за численост, отпуснат от държавата. В Разградско например най-много доброволци  има в община Разград – 25, при стандарт 30. Най-малко са те в община Цар Калоян – 3, при стандарт 20. Лалова поясни, че има промени в нормативната уредба, с които е опростена процедурата за регистриране на доброволци. Държавата е предвидила и повече средства за обучение и оборудване.

В края на работната среща Руси Русев от Националната асоциация на доброволците в България представи дейността на организацията. Той подчерта, че този тип формирования са с традиция и у нас, и в цяла Европа. Според него рисковете и опасностите в днешния модерен свят са повече и затова ангажираността на населението е още по-важна за осигуряване на навременна реакция.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.