Прегледи за рак на маточната шийка организира Федерацията на жените

13-та кампания за профилактични прегледи за рак на маточната шийка организира  Федерацията на жените в Разград, съвместно с д-р Кремена Романова.

Днес представителките на неправителствената организация Янка Пейчева и Златка Енчева обявиха, че записванията започват на 18 февруари в кафе „Филхармония“ – всеки делничен ден от 9 до 18 часа, а в събота – до обяд и ще продължат до 15 март.

Гинекологичните прегледи ще започнат на 18 март при специалиста по акушерство и гинекология д-р Кремена Романова на адрес: ул. „Кирил и Методий“ N4, вх.„А“, ет 1, във времето от 10.00 до 12.00 и след това от 13.00 часа, докато свършат записаните за деня. Дамите, които нямат възможност да преминат преглед в работната седмица, ще могат да сторят това в събота – от 10.00 до 14.00 часа. А самата кампания ще продължи докато през кабинета на д-р Романова преминат всички записани.

Стойността на прегледа е 15 лева и включва цитонамазка. Пациентките със съмнения за злокачествени образувания ще бъдат насочени за допълнителна диагностика и лечение при онкогинеколози.

„Профилактиката е от изключително значение за ранното диагностициране на заболяването, което в първите стадии протича без клинични симптоми. Този преглед открива предракови състояния, които са предотвратими“, каза д-р Романова.

В миналогодишната кампания са били прегледани 178 жени, при шест от тях са открити атипични клетки, а при 4 – миома. Днес д-р Романова призова всички жени, особено в репродуктивна възраст, да бъдат отговорни към своето здраве и да преминават гинекологичен преглед веднъж годишно.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.