Полярна мечка уби човек, шестима в болница след преживяния шок

Полярна мечка нападна палатков лагер и уби човек на о.Шпицберген, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Това е първи подобен случай за последните девет години.

Нападнатият мъж бил откаран спешно в болница в административния център гр. Лонгирбюен, но лекарите установили, че е мъртъв.

Мечката нападнала лагер малко преди 4 часа сутринта в петък, води се следствие, съобщиха местните власти. Името и националността на жертвата не бяха съобщени, знае се само, че починалият мъж е чужденец. Аутопсия ще бъде извършена в университетската болница на Северна Норвегия в Тромсьо, който се намира северно

от полярния кръг.

Никой друг не е бил наранен от животното, но шестима души са приети в болница заради шока, който преживели.

Полярната мечка била намерена мъртва на паркинг край местното летище, съобщиха местните власти. Тя била забелязана в района и простреляна, след което е успяла да стигне до паркинга, преди да издъхне. Не е ясно дали мечката-нападател е едно от двете полярни животни, които били забелязвани в района тази седмица.

В сайта на местната административна управа се посочва, че полярни мечки може да се появят навсякъде на Шпицберген и е публикувано предупреждение “да се стои възможно най-далеч от животните, за да се избягват ситуации, които може да са опасни за хората и за мечките”. Смята се, че 20 000 – 25 000 бели мечки обитават Арктика.

Норвежката тв Ен Ар Кей съобщи, че жертвата е петият човек, убит от полярна мечка от 1971 г. досега. Последният фатален инцидент бил през 2011 г., когато мечка убила британски тийнейджър.

През 2015 г. полярна мечка измъкна чешки турист от палатката му в къмпинг северно от Лонгирбюен, забила нокти в гърба му, преди да бъде пропъдена от стрелбата на останалите туристи. Впоследствие мечката бе открита и застреляна от местните власти.

Dariknews.bg

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.