Политиците пак не се разбраха за РИК-Разград   

Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на РИК – Разград за изборите за 46-то НС на 11.07.2021 г., не постигнаха споразумение, затова решението за състава на комисията ще вземе ЦИК, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Спор за председателското място комисията се оказа препъни камъка по време на обсъждането. За поста се конкурираха кандидатите на „ГЕРБ-СДС“ и „БСП за България“.

Консултациите бяха свикани и водени от областния управител Гюнай Хюсмен. В тях от страна на политическите сили взеха участие Валентин Василев /ГЕРБ-СДС/, Георги Стефанов /„Има такъв народ“/, Петя Стефанова /„БСП за България“/, Мехмед Салим /ДПС/,  Огнян Обрешков /„Демократична България“/, Симеон Изворов /“Изправи се! Мутри вън!“. Областна администрация бе представена още от заместник-областния управител Нурие Црънгалова и главния секретар Михаил Тодоров.

Валентин Василев предложи председател на РИК да е Хубан Соколов от ГЕРБ-СДС. Коалицията номинира за членове Ралица Костова – Цветанова, Павлина Кившанова и Айсел Хасанова. Петя Стефанова заяви, че „БСП за България“ иска същата позиция в комисията. За председател е предложена Силвия Великова. За член на РИК социалистите са се спрели на Любица Бочева. Мехмед Салим заяви, че и ДПС желаят председателят да е техен представител, но са склонни да направят компромис и да приемат  секретарското място. За секретар партията предлага Нергин Хамдиев. Предложение на движението за член е Юмгюл Ахмедова.

Чрез Георги Стефанов и Симеон Изворов „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ поискаха да имат заместник-председатели в РИК. Предложението на „Има такъв народ“ е Светлана Неделчева, а на  „Изправи се! Мутри вън!“ – Иван Радушев. Другите номинации от партията на Слави Трифонов за членове са Албена Тодорова – Йорданова и Димитър Бобуранов. Огнян Обрешков заяви, че „Демократична България“ е за един член в комисията и това е Ивелина Игнатова.

Петя Стефанова от „БСП за България“ защити искането за председателското място с мотива, че на предишните избори за 45-то НС през април представителят на ГЕРБ не се е справил по най-добрия начин, особено в изборната нощ. Валентин Василев обяви, че не е съгласен с аргументите, както и да се коментират качествата на председателя. Огнян Обрешков заяви, че „Демократична България“ не е съгласна РИК отново да бъде оглавена от ГЕРБ и че е по-добре да се заложи на ротационния принцип.

След като не бе постигнато споразумение за състава на комисията, областният управител Гюнай Хюсмен заяви, че ще изпрати протокола от консултациите и всички необходими документи в ЦИК и закри консултациите.

Числеността на РИК в Разград е с общ брой 13 члена, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е следното: „ГЕРБ-СДС“ – 4 члена; „Има такъв народ“ – трима; „БСП за България“ – двама; „ДПС” – двама; „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!“ по един.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.