Пожелания за успех на живото човешко съкровище за 2021 г. в България Николинка Ангелова

Зам.-кметът и изпълняващ функциите на мет на Община Разград Добрин Добрев поздрави майсторката-везбарка Николинка Ангелова с поредното признание за нейната дългогодишна дейност за опазването на капанските традиции.

Преди дни на заседание на Националния съвет по нематериално културно наследство нейната номинация заедно с още 4 от други краища на страната бяха одобрени за вписване за 2021 г. в Националната представителна листа на „Живи човешки съкровища – България”. Досега Разград имаше две одобрени на национално ниво номинации, и двете от Община Кубрат, тази е първата за община Разград. Предложения за попълване на тази листа се правят на всеки 2 години, първо на областно ниво, а след това на национално ниво се селектират регионалните предложения.

Одобрената разградска кандидатурата е на читалище “Просвета“  -Гецово, представена от индивидуален носител Николинка Ангелова, а проектът е озаглавен „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“. Официалната церемония за връчване на удостоверенията за вписването на петте нови елемента в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България, както и на грамотите за номинация в Националната система „Живи човешки съкровища – България“ 2021 г. ще е на 28 юли в зала „Средец“ на Министерството на културата в София

Зам.-кметът Добрин Добрев изненада днес Николинка Ангелова по време на изложението на занаятчии, част от Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти, организиран от Община Разград като посети майсторката-везбарка на щанда, на който тя предлага своите продукти, изработени на основа на капанска шевица. Добрев поднесе букет на разградското „Живо човешко съкровище“, както и кутия шоколадчета с изгледи от Разград, като отправи пожелания към Николинка  Ангелова със същата енергия и хъс да представя навсякъде богатството на капанските традиции и да ги предава на следващите поколения. Ангелова бе развълнувана, както от одобрението на кандидатурата й, така й от вниманието от страна на ръководството на Община Разград, тя благодари и за подкрепата от страна на местната управа към хората с мисия да опазват традициите, чрез предоставяне на възможности да покажат наследените от дедите ни умения и знания.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.