Под индиго: Отново ЦИК ще определи състава на Районната избирателна комисия в Разград   

Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на РИК – Разград за изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г., не постигнаха споразумение. Затова решението за състава на комисията ще вземе ЦИК – както на предишните и по-предишните избори.

От пресцентъра областната администрация уточняват, че консултациите бяха свикани и водени от областния управител Драгомир Златев. В тях участваха: Владимир Димитров и Надежда Радославова /ГЕРБ-СДС/, Петя Цанкова и Галя Ралева /„Продължаваме промяната“/, Севгин Шукри /ДПС/, Ивайло Хъневски /„Възраждане“/, Петя Стефанова и Наско Анастасов /„БСП за България“/, Огнян Обрешков /„Демократична България“/ и Цветелина Ботева /„Български възход“/. Областна администрация бе представена още от главния секретар Михаил Тодоров, от главния експерт Красимира Димитрова, Светлана Неделчева /юрисконсулт/ и Емел Ахмедова /старши юрисконсулт/.

Владимир Димитров /ГЕРБ-СДС/ предложи Ралица Костова-Цветанова за председател на РИК, но направи уточнението, че коалицията би се задоволила със зам.-председателско място, ако за председател бъде предложен човек с повече опит. За членове той предложи Зорница Якимова, Виктор Викторов и Садифе Ахмед, а впоследствие се съгласи с варианта Жоро Чобанов да е председател.

Петя Цанкова /„Продължаваме промяната“/ предложи  Жоро Чобанов за председател, а за членове – Светлана Неделчева и Росен Маринов.

Севгин Шукри /ДПС/ предложи за председател Юмгюл Ахмедова, а за член Нергин Хамдиев, но прие предложението Жоро Чобанов да е председател, а движението да се задоволи със секретар.

Ивайло Хъневски /„Възраждане“/ даде предложение зам.-председателското място да заеме Албена Тодорова-Йорданова. Той уточни, че партията би приела като компромисен вариант само позицията на секретар.

Петя Стефанова /„БСП за България“/ декларира, че коалицията няма претенции за председателското място, но държи зам.-председател да е Силвия Великова.

Огнян Обрешков /„Демократична България“/ предложи за зам.-председател Ивелина Игнатова, като подкрепи предложението председател да е Жоро Чобанов.

Цветелина Ботева /„Български възход“/ предложи себе си за член, без да вземе отношение към другите позиции в РИК.

Едното място на зам.-председател се оказа препъникамък в преговорите, тъй като „Възраждане“ и БСП отказаха категорично да направят компромис с претенциите си за тази позиция. За всички други места преговарящите стигнаха до консенсус.

След като не бе постигнато споразумение за състава на комисията, областният управител Драгомир Златев обяви, че единственият вариант в тази ситуация е да изпрати протокола от консултациите и всички необходими документи в ЦИК, където ще определят разпределението на позициите.

Числеността и състава на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е 18-ти Разградски изборен район, е с общ брой 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Председателят, зам.-председателите и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция. При съставянето на РИК се спазва съотношението между парламентарно представените политически сили.

/e-Razgrad/

Hits: 18

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.