„Пилко“ удвоява капацитета си в производството на еднодневни пилета с нова люпилня за 40 000 000 пиленца на година

След ден, в събота, ще бъдат заредени първите шест инкубатора за в новоизградената люпилня на „Пилко“ ЕООД.

Всеки един от тях е с капацитет да побере 124 000 яйца. Перспективата е в следващите няколко години поетапно в производството да се включат още 12 инкубатора, което ще гарантира зареждане с 40 000 000 яйца годишно и излюпване над 35 000 000 пилета. Общата сума на инвестицията в новата люпилня близо до село Липник е 8 000 000 лева и когато бъде реализирана напълно, ще удвои капацитета на „Пилко“ в производството на еднодневни пилета. Всичко това разказаха и нагледно показаха през разградските журналисти д-р Радослав Славов, мениджър „Живо производство“ и Цветомир Генчев, мениджър „Развитие проекти“ в „Амета холдинг“.

Новоизлюпените пиленца ще се отглеждат във ферми в Североизточна България – от Плевен до Варна, като фуражите и всичко необходимо за отглеждането им се осигурява от „Пилко“.

„Специализираните машини са последно поколение на холандската фирма „Pas Reform“ с режим на работа „всичко пълно – всичко празно“. Тази технология покрива високите изисквания за биосигурност. Залагаме на генетика и абсолютна стерилност в процеса от залагането на яйцата до отпътуването на еднодневните пиленца към фермите за отглеждане“, отбеляза специално д-р Славов.

Реклама:

Системата осигурява еднопосочно движение от яйца към пилета, без кръстосване на пътища и позволява „сексиране“ /разделяне по пол/, за да се използват птиците в различни направления за клиенти в България и експорт.

Първата копка на новата люпилня е направена през септември 2017 година. В събота на работа в нея ще бъдат 20 души. Когато производството достигне пълния си капацитет,  заетите тук ще бъдат 50 човека. За всички тях са осигурени изключително модерни и функционални условия за труд и почивка.

В реализацията на проекта са ангажирани, с изключения на фирмите за специализирано оборудване, основно разградски предприятия, включително за архитектурните решения и строителния надзор: „МАТ“ ООД, „Газмонтаж Инженеринг – Рз“ ЕООД, арх. Валентин Вълков и „Ареа Проект“ ЕООД – инж. Светлана Христова.

„Амета холдиг“, част от който е и „Пилко“, популярно с търговската марка „Лудогорско пиле“, е национален лидер в производството на пилешко месо. На всички фази от производството се извършва контрол – гаранция за качеството на месото. Бизнес процесите интегрират производството на пилета и разнообразни пилешки продукти, фуражопроизводство и търговия със зърно. И след реализацията на новия проект, месото ще продължи да се продава в България, Румъния, Гърция, Македония, Италия, Кипър, Албания, Косово и страни от Западна Европа, като перспективите са пазарите у нас и в чужбина да се разширяват.

В момента „Амета“ проучва и нови пазари като Дания, Норвегия, Белгия и Холандия. Сега в холдинга работят 1350 човека, от които около 1000 в Разград. Заетите във ферми и логистични компании работещи изцяло с „Амета“ са над 1000. Общо в региона – около 2000 работни места.

/e-Razgrad/

4 Replies to “„Пилко“ удвоява капацитета си в производството на еднодневни пилета с нова люпилня за 40 000 000 пиленца на година”

  1. Здравейте искам да попитам как става сключването на договор да ни предоставяте пилета за гледане понеже разполагаме с птицеферма за 16 хиляди пилета

  2. Здравейте можем ли да си закупим пилета еднодневни бройлери от пилко. Благодаря предварително

  3. Това е добре за региона.Хора с увреждания ще могат ли да работят там? Живеят в с. Липник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *