Пет години затвор за шофьор на ТИР за катастрофа с двама загинали и седем ранени

КАМИОНЪТ БЛЪСНА БУС С ПЕНСИОНЕРИ-САМОДЕЙЦИ НА ПЪТЯ РАЗГРАД – ПОПОВО

Окръжен съд – Разград наложи наказание от пет години „лишаване от свобода“ на Пламен С., подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Със същата присъда той е лишен и от право да управлява моторно-превозно средство за срок от пет години. Подсъдимият следва да заплати и разноските по досъдебното и съдебното производство, както и възнаграждения на адвокатите на частните обвинители, като общата сума възлиза на над 13 700 лева.

Съдебният състав призна 51-годишния подсъдим за виновен в това, че на 08.09.2018 г., на пътя Разград – Попово, близо до басейна на „Пътконсулт“, при управление на товарен автомобил „МАН“, модел „Щаер 19 С 46“, с прикачено към него полуремарке, нарушил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост е причинил смъртта на две лица и телесни повреди на други седем.

Във фаталния ден, около 10 часа сутринта, камионът, натоварен със слънчоглед, пътувал от с. Благоево за Разград. След десен завой навлязъл в насрещната лента и ударил странично микробус „Форд Транзит“ със силистренска регистрация, който пътувал в посока от Разград към Попово. От удара бусът се обърнал в отводнителен канал край пътя. В него пътували 18 души – 1 шофьор и 17 пътници – пенсионери от силистренското село Страцимир, които отивали на фолклорен събор в поповското село Садина.

Реклама:

Веднага след инцидента всички били откарани за преглед в болницата в Разград. Вследствие на тежките травми двама от пострадалите починали съответно на 1.10.2018 г. и 08.11.2018 г., а седем лица получили средни телесни повреди.

В съдебната зала държавното обвинение пледира за присъда от седем години „лишаване от свобода“ и посочи, че това е емблематичен случай, в който водеща е не генералната, а индивидуалната превенция.

Според съда шофьорът на камиона е нарушил разпоредби на Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му, като се е движел с превишена скорост.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест или обжалване в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.