Пастири палят пасищата на стадата си, огнеборците гасят до 13 такива пожара на денонощие

Тройно са се увеличили пожарите без материални загуби в Разградско, съобщи главен инспектор Светломир Димитров от Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

От юни до началото на октомври запалените сухи треви и храсти са общо 255 при 78 за миналата година, засегнати са стотици декари.

Основна причина за повечето от такива пожари са човешката небрежност по време на излети сред природата и умишленото запалване на пасища от пастири, за да има свежа трева там идната пролет.

Пожарите с материални загуби са 46, само с три повече в сравнение със същия период на миналата година. При инцидентите е загинал един човек, а двама са пострадали, припомни Св. Димитров. През периода огнеборците в Разградско са се отзовали на общо 372 сигнала, двойно повече спрямо миналата година, когато служителите са реагирали на 187 повиквания.

Най-натоварени за екипите на пожарните служби са били август, септември и първите дни на октомври, като се е стигало до гасенето на от 10 до 13 пожара на ден.

През тази година огнеборците са реагирали на девет лъжливи повиквания, с четири по-малко спрямо 2018 година. През периода няма възникнали пожари в горски масиви, заяви още главният инспектор Димитров. В допълнение той припомни и препоръките за внимателно боравене с огън – на открито и през предстоящия отоплителен сезон.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.