Папата призова вярващите да правят добро, без да чакат първо те да го получат

В снощното си коледно послание към вярващите по време на тържествената литургия в базиликата “Св. Петър” папа Франциск възхвали безкористната християнска щедрост, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Тази религиозна служба, посветена на раждането на Исус Христос, е сред най-важните церемонии в католическата църква. Хиляди богомолци изпълниха базиликата и площад “Св. Петър”, за да присъстват.
“Нека не чакаме нашите съседи да бъдат добри с нас, преди ние да им направим добро, да не чакаме църквата да стане съвършена, преди да я заобичаме, да не чакаме други да ни зачитат, преди ние да им служим”, каза светият отец в проповедта си.
Да водиш живот, който е дар за другите, е “най-добрият начин да промениш света”, каза папата и благодари на Бог за начина, по който той обича всеки, дори “най-лошите от нас”.
Папското послание беше в хармония с ключова тема, застъпвана от Франциск – че католическата църква по-малко трябва да се съсредоточава върху по-строгите си правила, а следва да се насочи към онези, които се отклоняват от тях.
Едно от проявленията на тази теза на папата беше смекчаването на забраната за общение с разведени католици, сключили втори брак, което му спечели много врагове сред традиционалистите в църквата.
За Франциск, избран през 2013 г., това е седмото честване на Рождество. При влизането в базиликата той носеше ферула – метален жезъл, увенчан с кръст, а преди него се движеше процесия от облечени в златни мантии кардинали.
Преди да започне литургията, Франциск махна покривалото на нова статуя на младенеца, а 12 деца от Италия, Япония, Венецуела, Кения, Уганда, Филипините и Ирак положиха цветя пред нея.
По-късно днес 83-годишният папа ще произнесе традиционното си обедно послание “Урби ет орби” (“Към града и към света”) от централния балкон на базиликата “Св. Петър”.
В дните до Нова година папата ще има обедни молитви, ще участва в бдение в новогодишната нощ и ще служи литургия на 1 януари.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.