Отпускат на училищата 14 млн. лева за компютри за ученици и учители

Държавата ще отпусне 14 млн. лева за закупуване на 16 000 преносими компютри. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Приехме постановление, с което ще предоставим 14 млн. лева по бюджетите на училищата за закупуването на 16 000 преносими компютри, от които 12 000 за ученици и 4000 за учители“, заяви министърът.

Това са средства от държавния бюджет, с които училищата ще закупят тези преносими устройства, допълни Вълчев и изрази надежда това да стане бързо, „в следващите седмици, до края на годината“.

„Това не отменя ангажимента ни да закупим 80 000 устройства със средствата от Европейския съюз по инструмента reactEU. То е свързано с по-продължителни процедури, отколкото на нас ни се иска особено в този момент“, допълни той.

Реклама:


Вълчев уточни, че лаптопите ще бъдат използвани за електронно обучение при затваряне на училища или при карантиниране на паралелки, но най-вече за обучение в класните стаи. „Във всяка една класна стая учителят трябва да има възможността за осъществяване на електронно обучение и за работа с електронен дневник“, акцентира министър Красимир Вълчев.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *