Отпада задължителната смяна на регистрационния номер на автомобил, закупен от друга област

От 1 декември купилите си автомобили от друг регион и с друг регистрационен номер не са длъжни да подменят номера му с разградски. Табелата може да бъда подменена от собственика само по негово желание, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Разград. Което означава, че при регистрация в „Пътна полиция“ – Разград собственикът може да остави на колата плевенските й номера, примерно.

Промяната на закона е направена още през юни месец и е публикувана в Държавен вестник.

Задължително обаче остава зачисляването на автомобила в регион Разград след придобиване от друга област. В тези случаи трябва да бъде издадено регистрационно свидетелство на новия собственик в област Разград.

От полицията припомнят, че след сключване на договор за покупко-продажба на моторно превозно средство с нотариална заверка задължение на собственика е в 30-дневен срок да подаде заявление за смяна на собственост в сектор „Пътна полиция“. В случай, че срокът не бъде спазен, законът предвижда глоба в размер на 200 лева. Ако собственикът на автомобила пропусне 30-дневния срок и срокът стане 60 дни, регистрацията на автомобила се прекратява автоматично.

А за установен  водач, който управлява моторно превозно средство с прекратена регистрация – престъпление по чл. 345 ал. 2  от НК /управление на нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство/,  законът предвижда и глоба в размер на 200 лева.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.